Gefeliciteerd! Je bent zwanger. En als je zwanger bent, wil je natuurlijk het liefst meteen weten hoe je zwangerschap gaat verlopen. Hoe ontwikkelt je baby zich? Bij iedereen is dit natuurlijk anders, maar er zijn wel een aantal dingen die voor iedereen te zeggen zijn. Je zwangerschap begint natuurlijk bij de eerste week, maar week 1 van je zwangerschap wordt vaak gezien als de week vóór de bevruchting. Er komt een eitje vrij; het eitje dat uit gaat groeien tot baby na de bevruchting! Ook je baarmoederwand wordt dikker. In week 2 van je zwangerschap gaat het dan echt beginnen; je eitje wordt bevrucht. De bevruchte eicel wordt ook wel zygote genoemd en het duurt ongeveer 6 tot 12 dagen tot je bevruchte eitje zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand.

Week 3 tot en met 6 van je zwangerschap

In week drie zal de zygote zich op gaan splitsen. Eén deel wordt de embryo, en één deel wordt de placenta. In deze week kun je voor het eerst gaan merken dat je zwanger bent. Deze symptomen kunnen hetzelfde voelen als een ongesteldheid. Er kan zelfs een beetje bloedverlies zijn, wat de boel alleen maar verwarrender maakt. Ben je nu zwanger of niet?

In week 4 zul je merken dat je overtijd bent en kun je een zwangerschapstest doen. Toch kan deze een negatieve uitslag geven; dan is het zwangerschapshormoon gewoon nog niet voldoende aanwezig zijn. De embryo bestaat inmiddels uit drie lagen die zich deze week ontwikkelen tot verschillende lichaamsdelen. De binnenste laag wordt onder andere de longen en de lever, de middelste laag vormt het hart, spieren, botten, nieren en geslachtsorganen en uit de buitenste laag ontstaat het haar, de ogen en het zenuwstelsel.

In week 5 is je baby zo groot als een maanzaadje, maar bestaat deze al wel uit minstens 125.000 cellen. Het heeft de vorm van een klein kikkervisje, waarbij de staart uit zal groeien tot de rest van het lichaam. In deze week begint de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg. Ook de ontwikkeling van het hartje en de bloedsomloop begint in week 5.

In week 6 is je baby alweer wat groter en krijgen de oren, ogen en neus ook vorm. Toch weegt deze nog steeds minder dan één gram en is hij maar 3 millimeter groot. Maar vanaf hier gaat het snel…

Week 7 tot en met week 13 van je zwangerschap

Vanaf week 7 gaat je baby snel groeien. Het begint al echt op een mensje te lijken. De hersenen groeien erg snel; elke minuut komen er 100 hersencellen bij. Vanaf week 8 begin jij ook te veranderen. Ineens pas je broek niet meer dicht, maar je hebt nog geen zwangere buik. Het hartje van de baby wordt ondertussen steeds sterker en het gezichtje gaat er steeds menselijker uitzien.

Vanaf week 9 is het geen embryo meer, maar een foetus. De echte beginfase is voorbij en de baby gaat de organen en lichaamsdelen nu nog verder ontwikkelen; de basis is er. In week 10 worden dan ook de botten en spieren ontwikkeld, en is je baby zo groot als een kersje. In week 11 ga jij je weer wat beter voelen en is je baby echt actief, en de week erna kun je dit ook echt gaan voelen!

Ben jij al benieuwd of je een jongetje of een meisje krijgt? Je kunt in vanaf week 13 in je zwangerschap het geslacht al ontdekken! Bij een pretecho-organisatie kan dan namelijk al gezien worden of jij een jongetje of een meisje krijgt.