Als je zwanger bent is het slim en ook nog eens erg leuk en interessant om een zwangerschapscursus te volgen. Zo’n cursus kun je alleen of samen met je partner volgen en deze bereid je voor op de bevalling maar ook op de eerste periode met jullie kleine wonder. Je leert onder andere de ademhalingstechnieken en houding voor tijdens de bevalling en je ontvangt praktische informatie over de lichaamstaal en het ritme van je baby. Maar hoe zit het eigenlijk met de ziektekostenverzekering? Wordt een zwangerschapscursus vergoed? Dit artikel geeft daar meer duidelijkheid over.

Kies de zwangerschapscursus die bij je past

Je kunt kiezen uit heel veel verschillende cursussen. Zo kun je kiezen uit een cursus om snel te herstellen na de bevalling of een cursus ter voorbereiding op de geboorte. Ook is er zwangerschapsyoga en zwangerschapszwemmen. Zo’n cursus is interessant en het is leuk om in contact te komen met vrouwen of stelletjes die ook een kindje verwachten. Kies een cursus die goed bij je past en waarvan jij denkt dat je er het meeste profijt van hebt.

De vergoeding vanuit de zorgverzekering

Zwangerschapscursussen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar wel vanuit de aanvullende verzekering. Het voordeel hiervan is dat je hierover geen eigen risico betaalt. Kijk goed de vergoedingen in jouw polis na, want het is vaak niet direct duidelijk of de ziektekostenverzekering ook de zwangerschapscursussen vergoed. Dit wordt namelijk vaak onder het kopje ‘preventie’ of ‘gezond leven’ gezet.

De voorwaarden van de vergoeding vanuit de ziektekostenverzekering

Het is ook belangrijk dat je oplet onder welke voorwaarden je de cursus vergoed krijgt. In sommige gevallen moet de cursus georganiseerd worden door een verloskundige  of een thuiszorgorganisatie. Controleer dit van te voren goed, dan kun je zorgeloos de cursus volgen ter voorbereiding op de komst van je kleintje.