In elke week van de zwangerschap gebeuren er weer nieuwe dingen. Bij 8 weken zwanger gebeurt er relatief veel en dat kan zorgen voor enige spanning. Het kindje weegt slechts twee gram in deze week en is ongeveer 1,6 centimeter groot. Zo klein, maar toch kan hij/zij zorgen voor ochtendmisselijkheid waar je liever niet mee te maken krijgt.

Wat gebeurt er bij de acht weken zwanger? 

Het is normaal dat de embryo gemiddeld één millimeter per dag gaat groeien. Daarbij is het nu ook tijd dat er een gezichtje ontstaat in deze week. Hoewel dit natuurlijk niet binnen één week gebeurd is, begint het wel in deze week al echt op een gezicht te lijken. Het lichaam krijgt ook steeds meer vormen zoals bij een baby. De armen en benen ontwikkelen zich steeds verder. Eerst waren dit soort zwemvliezen. De hartslag gaat nu steeds sneller, maar liefst met 150 slagen per minuut. Dit is voor een volwassen mens erg veel, maar voor een embryo in de acht weken is het normaal.

Veranderen van jouw lichaam bij 8 weken zwanger 

Je merkt dat je buik al iets dikker wordt, hoewel je nog geen mooie zwangere buik hebt. Je zal dit merken met bijvoorbeeld het dicht krijgen van je broek en ook is het nu tijd voor nieuwe beha’s.

Verder zul je merken dat je je steeds vaker misselijk voelt. Dit komt door de bewegingen van het embryo, hoewel je deze zelf nog niet voelt. Ochtendmisselijkheid komt vaak voor en is juist een goed teken. Dit betekent echter niet dat het een slecht teken is als je niet zwanger bent! 

Ten slotte is het bij 8 weken zwanger eindelijk tijd om voor de eerste keer de verloskundige te gaan bezoeken. Hierbij worden er een aantal tests gedaan zoals een test van jouw urine en de bloeddruk.