Veel voedingsmiddelen halen de winkelschappen niet. Dit blijkt uit een Duits onderzoek. Ongeveer 35% moet worden weggegooid vanwege fouten in het koelvervoer. Meestal gaat het fout bij bijvoorbeeld het overladen van de producten. Op die momenten worden ze slecht of niet gekoeld en de tijden zijn vaak te lang.

Temperatuurverschillen

De onderzoekers menen dat er bij het overladen te grote temperatuurverschillen zijn. Daarbij zijn zowel te hoge temperaturen als te lage temperaturen. Veel medewerkers beseffen nog niet dat een klein verschil in temperatuur al funest kan zijn voor sommige producten. Door het beter uitwisselen van gegevens en de overslagtijd te beperken hoopt de sector voor minder uitval te zorgen.

Ontwikkelingen

Sommige bedrijven in de food transport sector hebben zich al zo gespecialiseerd dat er veel bederf wordt voorkomen. Ook hebben de meeste bedrijven de opslag in eigen handen voor bepaalde producten. Daardoor zijn de communicatielijnen veel duidelijker. Door de nieuwste technieken is het ook mogelijk voor de klanten zich voor te bereiden op de vracht. Veel logistieke bedrijven hebben een soort track en tracé systeem voor de klant. Daardoor is altijd te zien wanneer de vracht te verwachten is.