Als je zwanger bent, is dat heel bijzonder. Maar als je zwanger bent van een tweeling, is dat nóg specialer. Maar 1 op de 80 zwangerschappen is namelijk een zwangerschap van een tweeling. Als je hoort dat je een tweeling krijgt, zul je misschien schrikken, maar eigenlijk kun je genieten van twee keer zoveel geluk! Vanaf 6 weken zwangerschap is er op een echo al te zien of je een tweeling krijgt. Dit is wel zo fijn, want zo heb je nog genoeg tijd om je voor te bereiden op de komst van niet één, maar twee baby’s. In deze blog vertellen we je een aantal handige dingen om te weten over een tweelingzwangerschap.

Verloop van de zwangerschap

Natuurlijk is elke zwangerschap anders, maar een tweelingzwangerschap zal vaak net iets anders verlopen dan een eenlingzwangerschap. Zo zul je als je zwanger bent van twee baby’s, een stuk meer aankomen dan wanneer je zwanger bent van een baby. Schrik dan ook niet als je 12 tot 18 kilo aankomt tijdens je zwangerschap. Je buik zal er groter uitzien en je baarmoeder groeit sneller, waardoor je al wat eerder in je zwangerschap last kunt hebben van harde buiken en vermoeidheid. Ook kun je al vroeg in je zwangerschap heel misselijk zijn, omdat je meer hormonen in je bloed hebt.

Controles

Een tweelingzwangerschap heeft altijd een medische indicatie, en je hebt een stuk meer controles dan bij een eenlingzwangerschap. Deze controles zijn erop gericht om de kans op een vroeggeboorte te verkleinen. Bovendien is het erg belangrijk om de groei en ontwikkeling van je baby’s en natuurlijk van jou als moeder in de gaten te houden

Een pretecho laten maken van een tweeling

Medische echo’s zijn heel belangrijk tijdens een tweelingzwangerschap. Op deze manier wordt namelijk in de gaten gehouden of alles goed gaat met jou en met de baby’s. Je zult dan ook wat meer medische echo’s hebben dan bij een eenlingzwangerschap. Maar dat maakt een pretecho zeker niet minder leuk! Een pretecho laten maken in Barendrecht is dan een hele goede keus. Bij Pretecho&zo vindt de pretecho plaats in een warme, gezellige omgeving en zo kun je er optimaal van genieten om jouw kindjes op beeld te zien. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een 3D of 4D echo, waarbij de baby’s te zien zijn in kleur en volume. In principe kun je een 3D of een 4D echo laten maken nadat je 20 weken zwanger bent van je tweeling. Vanaf dit moment kun je namelijk echt wat zien. Je ziet de baby’s bewegen en je kunt zelfs al kijken of ze jouw neus hebben of die van papa.

Vroeggeboorte

De geboorte van een tweeling moet altijd in het ziekenhuis plaatsvinden en een gynaecoloog zal de bevalling begeleiden. Tweelingen worden vaker te vroeg geboren dan eenlingen, gemiddeld ongeveer rond 37 weken zwangerschap. Als het echt te vroeg is voor een geboorte, wordt er geprobeerd om de bevalling te remmen met medicijnen. Maar ook als de zwangerschap te lang duurt, kunnen er complicaties optreden door ruimtegebrek in de baarmoeder en een verminderde kwaliteit van de placenta. Ook voor de moeder is het beter als de zwangerschap niet langer duurt dan nodig, want het kan behoorlijk uitputtend zijn.