Bij de geslachtsbepaling wordt er door middel van een echo gekeken welk geslacht je ongeboren kindje heeft. Vaak wordt er gezegd dat je hiermee moet wachten tot 20 weken maar dit is helemaal niet zo.

Na hoeveel weken kun je het geslacht weten?

Er zijn verschillende pretecho praktijken waar je al een geslachtsbepaling echo vanaf 13 weken kunt laten doen. Zo kun je al heel vroeg weten of je een meisje of een jongetje verwacht. Dit is al zeven weken eerder, meestal vindt de geslachtsbepaling echo namelijk plaats na 20 weken. Vaak kun je kiezen uit verschillende soorten echo’s als het gaat om de geslachtsbepaling echo. Zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld een korte 2D geslachtsbepaling echo, een uitgebreide 2D geslachtsbepaling echo of zelfs een uitgebreide 3- of 4D geslachtsbepaling echo. Bij een korte 2D echo is dit alleen gericht op het bepalen van het geslacht, natuurlijk krijg je ook het hartje te zien en wordt er een foto gemaakt van je kindje welke je na afloop vaak meekrijgt. Daarnaast heb je ook een uitgebreide 2D echo hierbij wordt er uitgebreid naar je kindje gekeken en worden ook van de organen en de structuren genoemd. Mocht er op dat moment iets opvallen dan wordt dit ook vermeld. Bij deze soort echo krijg je vaak na afloop ook een usb mee waar foto’s op staan van je ongeboren kindje. Tenslotte is er nog een uitgebreide 3D of 4D echo. Hierbij wordt er ook uitgebreid naar je kindje gekeken en is het dus eigenlijk een toevoeging op de 2D echo. Bij deze echo kan er een 3- of 4D modus aangezet worden waardoor je je kindje nog beter kunt zien. Ook hierbij krijg je vaak foto’s mee op een usb stick.

Vanaf wanneer is het geslacht te zien?

Zoals hierboven vermeld, is het geslacht vaak al bij 13 à 14 weken te zien toch wordt hier vaak geen 100% garantie op gegeven maar is het wel zo dat mocht het niet te zien zijn je kosteloos terug kunt komen. Na 14 weken is het geslacht bijna altijd te zien en vanaf 15 weken is het geslacht van je kindje altijd te zien. Vaak is de vraag of een geslachtsbepaling echo altijd betrouwbaar is. Dit is vaak met redelijke zekerheid vast te stellen toch zijn er een paar eisen waar je op dat moment aan moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld echt 13 weken zwanger zijn.