Als je zwanger bent, zijn het laten maken van echo’s toch wel erg mooie, emotionele maar ook spannende momenten. Tijdens het maken van een echo zie je je kindje en hoor je het hartje kloppen. Een erg speciaal en bijzonder moment. Er zijn verschillende soorten echo’s die je kunt laten maken. We zetten ze voor je onder elkaar.

Een vroege echo

De eerste echo is altijd erg spannend. Is alles goed? Ga je het hartje horen kloppen? De eerste keer dat je je kindje ziet en dat je het hartje hoort, kan voor veel emoties zorgen. Het is natuurlijk ook een erg spannend moment. In het beginstadium van een zwangerschap kan er veel misgaan en de kans op een miskraam is aanwezig. Daarom kan een vroege echo een hele geruststelling zijn, zeker als je nog maar net zwanger bent. Er wordt gekeken of de zwangerschap intact is en er wordt een medische blik geworpen. Een vroege echo kan worden gemaakt vanaf 6 weken. Een vroege echo kan natuurlijk meerdere keren worden gemaakt om bij te houden of alles goed blijft gaan met je kindje als je erg ongerust bent.

Een geslachtsbepaling echo

Natuurlijk is het het allerbelangrijkst dat alles goed is met je baby. Je wil dat je kindje gezond is en dat hij of zij goed groeit. Toch is het ook altijd erg mooi om te weten te komen of je een jongetje of een meisje krijgt. Hiervoor is er de geslachtsbepaling echo. Een geslachtsbepaling is vaak mogelijk vanaf 13 weken. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om niet te willen weten wat het gaat worden, maar dit is aan jou. Het wel of niet weten heeft allebei voordelen.

Een 2D echo

Natuurlijk worden er tussendoor ook echo’s gemaakt om te kijken of alles goed is met je baby. Je kunt ervoor kiezen om deze echo’s te laten maken in 2D. Dit is meestal standaard. Je ziet je baby in zwart-wit en in 2D. Je kunt kiezen voor een uitgebreide 2D echo. Hierbij wordt uitgebreid gekeken naar je kindje. Alles wat wordt gezien, zoals organen en lichaamsdelen, wordt benoemd. Na afloop krijg je foto’s en een USB-stick met het filmpje van de echo mee. Ook het kloppen van het hartje wordt opgenomen.

Een uitgebreide 3D en 4D-HD real live zwangerschapsecho

Wil je je kindje nog beter zien dan bij een 2D echo? Dan kun je kiezen voor een 3D/4D echo. Hierbij zie je je kindje in kleur en volume in plaats van plat. Zo heb je een nog beter zicht op de ontwikkeling van je baby. Het verschil tussen 3D en 4D is dat er bij 4D ook beweging te zien is. Het bijzondere aan een 3D/4D echo is dat je echt al een beeld krijgt van hoe je kindje eruit gaat zien. Het beste moment voor deze echo’s is tussen de 24 en 30 weken van je zwangerschap.