Wanneer je zwanger bent gebeurd er van alles in je buik. Je wilt dan ook graag volgen welke ontwikkelingen er zijn in je buik, het is namelijk echt een unieke ervaring. Wanneer je als je zwanger bent naar een verloskundige gaat kan het zo zijn dat je een echo krijgt, Een echo mag echter alleen worden gemaakt door verloskundigen met een speciale opleiding, wanneer deze niet is gedaan kan je worden doorverwezen naar een collega of het ziekenhuis.

Verschillende soorten echo’s

Wanneer je zwanger bent zal er aan het begin van je zwangerschap een echo worden gemaakt, dit om te bevestigen dat je zwanger bent en om te kijken hoe ver je ongeveer bent met je zwangerschap. Hierna zijn er twee optionele echo’s bij de verloskundige. Het gaat om de nekplooimeting welke onderdeel is van de combinatietest en de 20 weken echo. waarbij het kindje wordt bekeken en wordt gecontroleerd op afwijkingen. Naast deze twee gangbare echo’s bieden sommige verloskundigenpraktijken nog andere echo’s aan. Zo is er bijvoorbeeld nog een 30-weken echo om te kijken naar de groei van de baby en een liggingsecho bij 36 weken zodat de bevalling beter kan worden ingeschat.

Een pretecho

De voorgaande echo’s hebben allemaal vooral een medische achtergrond, deze dienen vooral ter controle. Wanneer je echt een moment wilt nemen om je kindje in de buik eens goed te bewonderen doe je er goed aan om een pretecho te laten maken. Deze worden in een echo-centrum gemaakt en is echt bedoeld om de tijd te nemen om naar je kindje te kijken. Hier heb je dan ook geen verwijsbriefje voor nodig. Tijdens de pretecho kan er gekeken worden wat voor geslacht je kindje heeft, dit kun je van te voren aangeven of je dit wilt weten of niet. Sinds einde van de jaren 90 zijn er naast de 2D-techniek ook nog de 3D en 4D-technieken bijgekomen. Bij vierdimensionaal driedimensionaal bewegend beeld waarbij de buitenkant van de baby te zien is.