Je bent nu op de helft van je zwangerschap, gefeliciteerd! Als je het geslacht nog niet weet, dan kun je dat zien bij de 20-weken echo. Dit is ook het moment waarbij de meesten moeders, die voor het eerst zwanger zijn, de baby voelen bewegen. Ben je al een keer zwanger geweest? Dan is de kans groot dat je de baby al voor de 20 weken hebt gevoeld.

Ontwikkeling baby

Je baby zal nu ongeveer 25 centimeter lang zijn en ongeveer 300 gram wegen. Rond de bevalling zal de baby verdubbeld zijn in lengte en wel 10 keer zwaarder kunnen wegen. Het beweegt nu zo een 200 keer per dag, maar veel van deze bewegingen zul je niet ervaren. In de komende weken zal de baby ook steeds actiever worden. Het slaappatroon van de baby heeft nu al een vaste ritme, en het is goed mogelijk dat dit voortgezet wordt als de baby wordt geboren. Hij of zij kan ook al een favoriete slaappositie hebben ontwikkeld. Je baby kan schrikken van sommige geluiden omdat het gehoor nu beter werkt.

De 20-weken echo

De meesten vrouwen gaan naar de prenatale screening. Dit is geen verplichte echo. Het is wel belangrijk om toch naar deze te gaan om eventuele afwijkingen al vroeg op te sporen en mogelijk te kunnen behandelen na de geboorte. Er wordt onder ander gekeken naar: hartafwijkingen, open ruggetje, een waterhoofd, hazenlipje en afwijkingen aan het skelet. Deze echo moet dan ook gezien worden als een medisch echo en geen pret-echo. Mocht je het geslacht graag willen weten dan kan dat als alle belangrijke controles zijn verricht.

Hoe gaat het mamma?

Je bent nu gemiddeld vijf kilo aangekomen. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn, want elke vrouw is anders. Per week kun je nu bijna 500 gram aankomen. Je hebt vrijwel geen last van haaruitval, waardoor je haar dikker dan normaal is. Na de zwangerschap zul je de overtollige haren kwijtraken. Ook je nagels kunnen sneller groeien door het extra bloed dat rondgepompt word. Je zult je nu ook veel energieker voelen dan voorheen. Nu is dan ook de perfecte tijd om te werken aan de babykamer.