Je hoort er vaak over: mantelzorg. Veel mensen zijn dan ook een mantelzorger voor bijvoorbeeld een ouder, broer of zus, vriend, of andere naaste. Maar wat is een mantelzorger precies, wat doe je als mantelzorger en wanneer ben je eigenlijk een mantelzorger? Die vragen beantwoorden we in onderstaand artikel.

Als mantelzorger zorg je voor iemand. Dat doe je vrijwillig en op regelmatige basis. Je bent een mantelzorger als je voor een naaste zorgt die langdurig ziek is, een beperking heeft of op een andere manier hulpbehoevend is. Vaak voelt die hulp haast als vanzelfsprekend, je hebt diegene immers lief en je doet dit graag voor hem of haar. Je doet er wel je best voor, mantelzorg is hulp die verder gaat dan de zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’.

Je taak als mantelzorger

Als mantelzorger is er niet maar één ding dat je kunt doen, dat hangt volledig van de situatie af. Misschien woont degene die je verzorgt wel in een unit van Thuis aan Huis naast je woning en ben je bijna hele dagen bij hem of haar om te helpen met bijvoorbeeld naar de wc gaan of te eten. Het kan ook zijn dat de zorg minder intensief is en dat je bijvoorbeeld wekelijks de was gaat doen bij iemand, omdat hij of zij dat zelf niet goed meer kan. 

Wanneer ben je mantelzorger?

Je bent al een mantelzorger als je regelmatig en vrijwillig voor een naaste zorgt en die zorg net even wat verder gaat dan gewoon de gebruikelijke hulp. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld wekelijks komt schoonmaken, helpt de was doen of helpt met het sorteren en innemen van medicijnen. Mantelzorgers zorgen soms wel 24 uur per dag voor iemand en het is iets dat op je pad komt. Je kunt er niet zomaar mee stoppen, maar het kan wel zijn dat je de verantwoordelijkheid met een ander deelt.

Intensieve mantelzorg

Mantelzorg kan soms behoorlijk intensief zijn. Je neemt een groot deel van de zorg van een ander persoon op je en dat moet je vaak helemaal alleen dragen. Woont degene waar je voor zorgt ver weg, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een zorgunit bij je huis te plaatsen. Dit is Plek heeft een zusterbedrijf dat dat voor je kan doen. Hoe dan ook, mantelzorg is vaak jongleren met je eigen persoonlijke leven en schema en met dat van degene die je verzorgt. Dat kan soms erg moeilijk zijn, wordt het je te veel, dan zijn er speciale instanties die hulp kunnen bieden.