Wat is keelslijm?

Slijm in de keel, of keelslijm, kan worden gezien als dat ongemakkelijke gevoel dat je ervaart wanneer slijm vanaf de neusholte naar de keel blijft komen waardoor ademhalingsproblemen en kriebelhoest kunnen worden veroorzaakt. De klieren in keel en neus produceren tussen de één tot twee liter slijm per dag.
Dit slijm bestaat uit goedaardige cellen die de neusholtes bevochtigen, reinigen en beschermen. Vaak zijn we er niet van bewust als we slijm doorslikken. Overmatig slijm in de keel treedt vaak op door verkoudheid of griep, maar ook door bepaalde aandoeningen aan de amandelen, kinkhoest, waterpokken of mazelen.
Als de keel geïrriteerd raakt door sigarettenrook of vervuilde lucht is er ook sprake van de aanmaak van beschermend slijm. Keelslijm veroorzaakt vaak een slechte adem want hetbevat een hoog eiwitgehalte en produceert anaerobe bacteriën.

Keelslijm bij baby’s

Een baby ademt de eerste drie maanden na de geboorte door de neus. De slijmvliezen in de neus van een pasgeboren kind maken hierdoor enorm veel slijm aan. Dit is ook de reden waarom baby’s vaak een verstopte neus hebben.

Keelslijm door voeding

Sommige voedingsmiddelen veroorzaken ook slijm in de keel, wanneer je last hebt van slijm in de keel kun je zuivelproducten, soja en andere vette vleeswaren of voedingsmiddelen het beste vermijden.
Producten als cayennepeper, chili, honing en gember hebben echter een positief effect op de keel wanneer er sprake is van keelslijm. Ook kan gorgelen met warm zout water helpen om het keelslijm op te hoesten.