Na een heupoperatie heb je nog een tijd nodig om te revalideren. Hoe gaat dit in zijn werk? Moet dat perse in het ziekenhuis? Wat zijn de mogelijkheden om thuis te revalideren? Of zijn er nog meer mogelijkheden?

Het is een feit dat ongeveer 98 procent van de patiënten zich na de operetie beter kan bewegen zonder pijn.

Revalideren in het ziekenhuis

Het revalidatieproces begint al op de dag na de operatie en in sommige gevallen de dag van de operatie al. Tijdens de revalidatie zal een fysiotherapeut je oefeningen laten doen die je in je bed en zelfs al naast je bed kunt uitvoeren. Elke dag mag je de heupprothese steeds een beetje meer belasten. Je begint door te lopen met een looprekje, daarna met krukken en dit bouw je langzaamaan op zodat je zonder steun kan gaan lopen. Tijdens het proces wordt er ook geoefend met traplopen.

Thuis revalideren

Wanneer je thuis kunt revalideren zul je de eerste paar weken heel veel hulp nodig hebben. Je hebt iemand nodig die voor jou de boodschappen doet en die je helpt het in het huishouden. Denk hierbij aan schoonmaken, wasjes draaien en eten koken. Het kan zijn dat er een fysiotherapeut aan huis komt die je helpt om je oefeningen uit te voeren. Je zult na ongeveer zes tot twaalf weken je heup weer volledig kunnen gebruiken. Houdt er dus rekening mee dat je ongeveer zes weken afhankelijk bent van anderen.

Revalideren in het buitenland

Er is ook de mogelijkheid om te revalideren in het buitenland.  Je gaat dan hetzelfde revalidatieproces in, alleen op een zonnige bestemming. In Spanje heb je revalidatiecentrum Medifit Reha en zij zijn gespecialiseerd in onder andere revalideren na een heupoperatie. Het voordeel hiervan is dat je in een andere omgeving intensief begeleid wordt door professionals. Je verlijft in een appartement wat helemaal aangepast is aan wat jij wel en niet kan.