Voor sommige mensen is het lastig om er zelf op uit te gaan, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking, chronische pijn, of dementie. Een VR-bril kan daar een oplossing voor bieden. In dit artikel leggen we je uit hoe dat precies werkt en wat de effecten zijn.

Even ontspannen en zonder van je bank af te komen aan de werkelijkheid ontsnappen of even terug in je herinneringen duiken. Een Virtual Reality bril maakt dat mogelijk voor mensen met beperkingen, chronische pijn, of dementie. 

Zo werkt het

Je kunt een Virtual Reality bril zien als een kleine kijkdoos met een bewegend beeldscherm erin. Het voelt echter niet alsof je in een kleine ruimte naar een televisie zit te kijken. Het beeld is erg dynamisch, waardoor het lijkt alsof je een echte wereld in stapt. Met een VR-bril kun je speciale beelden, programma’s en films zien die in 360 graden zijn gemaakt. Je ziet dus iets anders wanneer je met je hoofd beweegt, daarbij hoor je het geluid dat bij de omgeving hoort. Met een Virtual Reality bril kun je dus naar het bos gaan, een strandwandeling maken of een ballonvaart maken. Zo’n Virtual Reality beeld moet natuurlijk ook gemaakt worden. Stickylock specialiseert zich onder andere in het ontwikkelen van oplossingen voor de zorg.

Er zijn ook speciale programma’s waarbij de brillen via wifi met elkaar verbonden worden en zo meerdere mensen tegelijk naar een VR-visualisatie kunnen kijken. Zo zijn mensen toch nog een soort van samen. Zeker in deze tijden waarin het coronavirus ons ernstig beperkt in onze bewegingsvrijheid, is het fijn dat we toch nog met elkaar een boswandeling kunnen maken of een museum kunnen bezoeken.

Effecten op zorgbehoevenden

Mensen met beginnende dementie zijn vaak onrustig, verward en kunnen slecht slapen. Door hen een Virtual Reality bril op te zetten en ze bijvoorbeeld mee te nemen op een strandwandeling, kunnen ze even heerlijk ontspannen en zich focussen op iets dat ze kennen. 

Ook dingen die mensen zich zouden kunnen herinneren van vroeger kunnen geprojecteerd worden via een VR-bril. Zo kunnen de herinneringen van demente mensen worden getriggerd. Dit wordt al veel gedaan met muziektherapie en het laten zien van foto’s of voorwerpen, maar Virtual Reality wordt nog niet veel gebruikt. Dit kan in de toekomst nog een mooie uitweg bieden.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor mensen met een beperking of chronische pijn, of mensen die door ziekte aan bed gekluisterd zitten. Met een VR-bril kunnen zij voor een moment weer terugkeren naar de bewoonde wereld, even genieten van de omgeving en hun zorgen vergeten.