De laatste jaren is er steeds meer nieuws gekomen over lachgas en we horen er zowel negatieve berichten over als berichten die juist wel mee lijken te vallen. Maar hoe slecht is lachgas nou echt voor je lichaam en wat voor effecten heeft het op je algehele gezondheid? Wij hebben de informatie nog eens op een rij gezet en geven je tips en informatie wat betreft het gebruik van lachgas en de gezondheid.

Onderzoeken naar lachgas en de gezondheid

Er zijn al verscheidene onderzoeken geweest naar de effecten van het gebruik van lachgas. Uit deze onderzoeken blijkt dat er geen gezondheidseffecten zijn wanneer het correct en met de juiste doseringen wordt gebruikt. 

Dat houdt in dat er bijvoorbeeld niet meer dan 10 ballonnen gebruikt mogen worden per persoon op 1 dag en dat het bijvoorbeeld niet vaker dan eens in de maand wordt gebruikt. Ga je er dus goed mee om dan laten de onderzoeken zien dat het weinig tot geen effect op je gezondheid zal hebben. 

De gevaren

Echter zijn er ook mensen die het in grote hoeveelheden nemen en bijvoorbeeld 30 tot wel 100 ballonnen op een avond nemen. In dergelijke gevallen kan het wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook wanneer er zeer frequent, zoals dagelijks of wekelijks grote hoeveelheden worden genomen dan kan dit slecht zijn voor de gezondheid. 

Ook zijn er nog andere manieren waarbij er risico’s zijn, zoals het direct nemen van de lachgastanks. Hierbij kunnen de mond- en de luchtwegen bevriezen. Ook is het belangrijk om voorzichtig met de tank om te gaan, om zo geen last te krijgen van wonden door bevriezingen. 

Tot slot is het belangrijk om het niet op de verkeerde plekken te nemen en in combinatie met drugs. Zo mag het niet worden gecombineerd met deelname aan het verkeer of op andere plekken die gevaarlijk kunnen zijn. De onderzoeken naar de gevolgen van de gezondheidseffecten zijn er namelijk altijd op gericht dat het wordt gebruikt met redelijk verstand.