Bij skiërs is de skiduim het meest voorkomende armletsel. Hierbij verrekt, verslapt of scheurt de gewrichtsband aan de binnenkant van de duim. De gewrichtsband die hierbij beschadigd, geeft samen met andere gewrichtsbanden stevigheid aan het onderste duimgewricht. De oorzaak is dan dat het duimgewricht instabiel kan worden. Direct nadat de gewrichtsband beschadigt, ontstaat er een zwelling die vaak pijn veroorzaakt aan de binnenkant van de duim. Ook kan je krachtverlies ervaren in je hand. In dit artikel lees je nog meer dingen die je moet weten over een skiduim. 

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van een skiduim is het blijven hangen achter de skistok van de duim tijdens het skiën. Er ontstaat dan een harde en naar buiten gerichte kracht op het onderste duimgewricht. Hierdoor beschadigt de gewrichtsband aan de binnenkant van de duim. Buiten een verrekking kan het ook gebeuren dat de gewrichtsband helemaal afscheurt. Wanneer je meerdere keren een skiduim hebt, kan er chronisch letsel ontstaan. 

De behandeling van een skiduim

Wanneer je naar een arts gaat met een skiduim, gaan deze eerst een lichamelijk onderzoek doen. Daarna volgt er vaak een röntgenfoto om te kijken of er een botfragment is afgescheurd. Als daaruit blijkt dat de gewrichtsband gedeeltelijk is beschadigd is, krijg je gips voor ongeveer vier weken. Er is pas een operatie nodig als de gewrichtsband helemaal afgescheurd is of als er een botfragment is afgescheurd. De arts boort bij deze operatie een ijzerdraad door het duimgewricht om stabilisatie te geven. Dit gebeurt bijna altijd onder verdoving bij de behandeling van een skiduim.

Wat kan je zelf doen bij een skiduim? 

Als de pijnklachten bij een skiduim meevallen, zoekt iemand vaak niet meteen medische hulp. Als je last blijft houden van de skiduim is het verstandig om alsnog contact op te nemen met een huisarts voor een controle.