Vis is naast bijzonder lekker ook nog eens ontzettend gezond. Het bevat namelijk diverse belangrijk of zelfs essentiële voedingsstoffen. Gezonde lekkere visrecepten passen dan ook goed binnen een gezond voedingspatroon. Waarom vis precies zo gezond voor je is? In dit artikel lees je er alles over!

De belangrijkste voedingsstoffen in vis

Vis, schelp- en schaaldieren bevatten diverse belangrijke al dan niet essentiële voedingsstoffen die thuishoren in een gezond voedingspatroon.

Omega-3: Omega-3 visvetzuren zijn een unieke voedingsstof van vis en tevens een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon. In vis zitten doorgaans twee soorten omega-3 visvetzuren: docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze onverzadigde vetten vormen belangrijke bouwstoffen voor het hart, de bloedvaten en de hersenen.

Eiwitten: Vis bevat ongeveer 20% eiwitten, afhankelijk van de soort. Deze eiwitten dragen bij aan het in stand houden van het spierweefsel in ons lichaam. Ze helpen tevens de bloeddruk te verlagen en bloedvaten soepel te houden.

Vitamine D: Vis bevat ook diverse vitamines, waaronder vitamine D. Deze vitamine is belangrijk om je botten en tanden sterk te houden. Het is goed voor je weerstand en draagt tevens bij aan de werking van je spieren.

Mineralen: De meeste vissoorten bevatten onder andere de mineralen jodium, seleen en fosfor. Deze mineralen vormen bouwstoffen heeft ons lichaam nodig voor zowel de opbouw als de bescherming van onze cellen. Tevens stimuleren ze de stofwisseling en helpen ze ons lichaam te beschermen tegen schadelijke stoffen.

De keerzijde: eet vis met mate!

Let er echter wel op dat je niet tevéél vis eet. Vis is namelijk gezond, mits je het met mate eet. Geadviseerd wordt om één keer per week vis te eten en zeker niet vaker dan drie keer. Vis bevat namelijk naast alle gezonde voedingsstoffen, ook aanzienlijk veel vetten en andere bij grote inname zelfs schadelijke stoffen. Het gaat dan vooral om het mineraal dioxine en het zware metaal methylkwik. Deze stoffen komen door watervervuiling in de vis terecht. Het risico van deze schadelijke stoffen is bij kleine hoeveelheden echter verwaarloosbaar. De voordelen van het eten van vis zijn dan namelijk groter dan de nadelen.