Het kan per persoon verschillen hoe iemand met de warmte omgaat. De ene persoon wil het liefste de hele dag niks doen en binnen op de bank liggen, terwijl de ander juist er op uit wilt gaan. Wanneer je echt in de verkoeling wilt zitten, dan is het verstandig om een airco van Climatic aan te schaffen. 

Onvoldoende zweten 

In Nederland is er eens in de zoveel tijd een hittegolf actief. De ene persoon gaat daar beter mee om dan de de ander. Waar de één gaat zwemmen bij 25 graden, loopt de ander bij 30 graden in een trui. Niet iedereen zweet even makkelijk zegt hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen van de Vrije Universiteit. De mensen die ‘moeite’ hebben met transpireren hebben het zwaar in deze warme dagen. De huid van de mens is normaal gesproken 30 graden, maar wanneer er een hittegolf is kan dit oplopen tot 35 graden. Dit komt doordat de bloedvaten worden verbreed en hierdoor staan die meer warmte af. Gelukkig kan via zweet je lichaam afkoelen. In warm weer zweet een mens ongeveer 150 millimeter per uur en daarmee kan hij of zij de 650 Watt aan warmte kwijt. 

Zweetklieren

Gemiddeld heeft mens tussen de twee en drie miljoen zweetklieren, maar sommigen mensen hebben er minder. Ook gaat de aansturing van de zweetklieren bij iedereen niet even vlot. In beiden gevallen zweet de persoon niet voldoende en hierdoor krijgt hij of zij een opgelaten gevoel en een rood hoofd. 

Tips om jezelf te verkoelen 

Lichaamsomvang speelt ook een rol bij het afgeven van warmte. Korte en zware mensen hebben meer moeite hun lichaamswarmte af te geven. De verhouding tussen inhoud en huidoppervlak is ongunstiger, dan lange en dunne mensen. Met veel drinken kun je jezelf al gemakkelijker afkoelen. Doordat je veel drinkt zweet je namelijk gemakkelijker. Ook helpt het opzoeken van koude ruimten met een airco goed voor de verkoeling. Natuurlijk is het minder goed voor het milieu, maar een verkoelende ruimte geeft eens mens toch verlossing.