Gezond eten, gezond leven, een goed lichaam hebben, veel leuke en indrukwekkende dingen doen en tegelijkertijd veel vrienden hebben en op alle vlakken goed presteren is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Het zijn verwachtingen die de maatschappij, mensen om ons eens, of wijzelf ons opleggen. Daarbij komt ook nog dat je een eigen huis en veel geld moet hebben en ook nog even de baas of klanten op je werk tevreden houdt. Helaas is dit verwachtingspatroon niet realistisch en kampen steeds meer mensen met een burn-out of burn-out verschijnselen.

Zorg en luister goed naar je eigen lichaam
Als je veel vraagt van je lichaam is het belangrijk dat je jouw lichaam ook goed verzorgd. Dit doe je door middel van gezond eten, voldoende water, genoeg rust en slaap, en een gezond lichaamsgewicht. Het is belangrijk dat je gezond eten niet meteen associeert met vieze gerechten. Er zijn ontzettend veel lekkere gezonde gerechten die je op dit moment nog niet kent of nog nooit gegeten hebt. Kies voor gerechten met complexe koolhydraten en weinig simple koolhydraten want die brengen de bloedsuikerspiegel sneller uit balans. Wil je meer weten waarom een stabiele bloedsuikerspiegel gezond is, bekijk dan eens het koolhydraatarm dieet. Wanneer je extreem veel suiker en enkelvoudige koolhydraten binnenkrijgt, dan kun je zelfs ziek worden en diabetes krijgen. Naast gezonde voeding is voldoende water drinken van levensbelang want het lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Vooral na een nacht slapen is het slim om na het opstaan direct 1 groot glas water te drinken. Het laatste ‘basisingredient’ voor een gezond lichaam is voldoende slaap. Je zult misschien best met 6 uur slaap kunnen functioneren, maar 8 uur is echt beter voor je lichaam en geest.

Wat is een gezond lichaamsgewicht
Soms hoor je mensen met overgewicht met een BMI (body mass index) tussen de 25 en 30 zeggen dat ze helemaal gelukkig zijn met hun lichaam zijn en niets zouden willen veranderen. Echter, de meeste mensen met overgewicht willen wel afvallen en een gezond gewicht krijgen. Mensen met overgewicht voelen zich vaker niet goed in hun vel zitten dan mensen met een gezond gewicht. Maar dit is niet de enige reden waarom het belangrijk is om een gezond gewicht te hebben. Botten, spieren en het zenuwstelsel hebben het een stuk makkelijker zonder overtollige kilo’s mee te sjouwen. Wil je weten wat jouw bmi is, dan kun je eenvoudig je bmi berekenen en ontdekken of je ‘officieel’ een gezond gewicht hebt of overgewicht.

Nadelen van overgewicht
In het algemeen geldt dat overgewicht en obesitas ook de kans op veel andere ziektes en aandoeningen verhoogt. Denk aan:

  • Hoge bloeddruk wat kan leiden tot hartfalen of verdikte hartspier
  • Artrose wat een vorm van reuma is veel pijn kan veroorzaken
  • Verhoogt risico op vele kankers
  • Hart-en vaatziekten zoals een beroerte, hartritme stoornissen, of hartinfarct
  • Slaapproblemen of zelfs slaapstoornissen
  • Suikerziekte (diabetes type 2)
  • Rug en/of spierpijn

Kortom, overgewicht of obesitas hebben niet alleen invloed op hoe je eruit ziet van buiten, maar ook binnenin je lichaam leidt het tot veel nadelen en gevaren voor de lange termijn. Als je met pensioen kan, wil je graag ook van een gezonde oude dag genieten. Om dat veilig te stellen dien je nu al gezond te leven. Af en toe ongezond eten en drinken is natuurlijk prima, maar als je op de lange termijn fysiek gezond wilt blijven, dan zul je ook op je voeding moeten letten.