Gezondheid is al jaren een veelbesproken onderwerp, veel mensen besteden hier dan ook veel tijd en aandacht aan. Dit kan gaan van veel sporten tot gezond en gevarieerd eten en drinken. Een goede balans hierin krijgen is best lastig, iedereen wil toch ook wel kunnen genieten van lekker eten. Wie geniet er nou niet van een lekkere pizza of frietje op zijn tijd?

Om deze reden zijn bedrijven en fabrikanten steeds bezig om gezondere varianten van hun producten te verzinnen, zo zijn er nu bijvoorbeeld meerdere soorten pizzabodem die gemaakt zijn van groente.

Voordelen van deze bodems

Het is niet zo lastig om te bedenken welke voordelen er hier allemaal aan zitten. De meeste Nederlanders halen hun benodigde hoeveelheid dagelijkse groenten meestal niet, als er ‘s avonds een pizza gegeten wordt gaat dit zeer zeker ook niet gebeuren. Met de pizzabodems krijg je dus al veel meer groenten binnen dan wanneer je een gewone pizza eet, dit kan je ook eens toppen met nog meer groenten. In Nederland zijn er ook veel mensen die een glutenallergie (coeliakie) hebben, welteverstaan één op de tweehonderd mensen. Deze mensen kunnen dus geen producten eten waar granen in verwerkt zijn, als ze dat wel doen dan kan het slijmvlies in de dunne darm beschadigt raken, wat voor veel pijn kan zorgen en ook eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen kunnen hierdoor minder goed opgenomen worden. Met een pizzabodem van groente heb je dit probleem dus niet, ook deze mensen kunnen dus genieten van een lekkere pizza.

Welke groentes worden er in deze bodems gebruikt?

Er zijn al meerdere soorten groenten waar pizzabodems van gemaakt worden, de meest voorkomende soorten zijn bloemkool, pompoen, rode biet, broccoli, zoete aardappel, wortel en paprika. De bedoeling is dat de smaken van deze groenten niet te overheersend worden.

Een andere bijkomstigheid van deze bodems is dat ze er toch een heel stuk anders uitzien dan de standaard pizzabodems, zo heeft de bodem van rode biet een rode kleur, die van wortel een oranje kleur en die van aubergine een groene kleur.

Fabrikanten spelen hierop in

Het bekende Nederlandse merk Magioni is een aantal jaren geleden opgericht en verkoopt uitsluitend gezonde pizza’s en pizzabodems met minimaal 40% groente. Een meerderheidsbelang van Magioni is pas geleden door Dr.Oetker overgekocht, waardoor er verwacht wordt dat het merk alleen nog maar zal groeien. Ook de grote pizzabodem fabrikant Monte Pizza Crust heeft hierop ingespeeld door pizzabodems van groente te gaan ontwikkelen.