Een kat is een leuk huisdier om te hebben. Het zijn lekker eigenzinnige dieren die doen waar ze zelf zin in hebben en hun baasje doorgaans tot slaaf bombarderen. Dat vinden ze niet zo erg want ze willen nu eenmaal goed voor het beestje zorgen. Als je kat zich niet lekker voelt kan er van alles aan de hand zijn dus het is zaak goed op te letten hoe je kat zich gedraagt.

Wat zijn blaasstenen bij de kat?

Als je kat vaak op de bak gaat en onverrichterzake eruit komt, er duidelijk pijn bij heeft als hij een boodschap moet doen, er bloed bij de ontlasting zit of er zelfs klaaglijk bij miauwt, dan is er wat aan de hand. Dit kan duiden op allerlei problemen maar bij veel katten kan het dan wel eens om blaasstenen gaan. Blaasstenen bij katten zijn goed te behandelen maar ze komen er doorgaans niet meer van af en het is zaak dat je er op tijd bij bent. Blaasstenen is een van de meest voorkomende urinewegaandoeningen bij katten. Er bestaat ook blaasgruis. Dit komt grotendeels overeen met blaasstenen maar dit is wat kleiner. Steentjes zijn echt kristallen die de kat niet zomaar kwijtraakt.

Wat kun je doen als je kat blaasstenen of blaasgruis heeft?

Om de diagnose blaasstenen te stellen zal de dierenarts aan de blaas van je kat voelen en een echo maken. Daarna wordt bloedonderzoek gedaan om vast te stellen om wat voor soort stenen het gaat. Zijn het calcium-oxalaat stenen, dan kunnen deze alleen operatief verwijderd worden. Bij struviet stenen kun je de kat op speciaal dieetvoer zetten waardoor de steentjes kleiner worden. Als katten last van blaasstenen hebben is het belangrijk dat ze voldoende drinken. Het dieetvoer zorgt ervoor dat ze meer dorst krijgen en dus meer vocht tot zich nemen. Blaasstenen zijn moeilijk te voorkomen tenzij je je kat op voorhand al op dieetvoer zet.

Wat als je kat blaasontsteking heeft?

Vermoed je een blaasontsteking bij je kat? Dan is dat goed mogelijk want blaasontsteking bij katten komt veel voor. Het is bij katten net zo pijnlijk en vervelend als bij mensen. Je kat zal veel op de bak gaan maar niet kunnen waardoor er steeds meer pijn ontstaat. Als je denkt dat je kat mogelijk een blaasontsteking heeft, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Deze kan de diagnose stellen en een behandeling voorschrijven zodat je huisdier snel van de ontsteking en bijbehorende pijn af raakt.