Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel je open haard als je schoorsteen het hele seizoen veilig zijn. Voordat je jouw volgende vuur aansteekt in je open haard, kun je deze stappen dus beter volgen om er zeker van te zijn dat je open haard in goede staat verkeert.

#1 Onderzoek de vuurhaard

Zoek naar scheuren, gaten of tekenen van slijtage aan de binnenkant van de vuurhaard (het interieur van de open haard). Als de afwerking zodanig is verslechterd dat de stalen behuizing eronder zichtbaar is, moet je deze professioneel laten repareren. Anders kan overmatige hitte zich ophopen in je haard en blijvende schade veroorzaken. 

#2 Zorg ervoor dat je rooster de juiste maat heeft

Als het gaat om je haardrooster, is groter niet per se beter. Een metalen rooster dat wordt gebruikt om brandend brandhout te bevatten, mag niet meer dan twee derde deel van de opening van je haard gevuld zijn. Een te groot rooster kan je verleiden om te veel openhaardhout op te stapelen. Een gevolg hiervan is dat de vlammen die hieruit voortkomen, je haard gevaarlijk kunnen oververhitten. Als je rooster te groot is, kun je het daarom beter vervangen door een kleiner rooster dat meer geschikt is voor jouw wensen op openhaardgebied. Zorg er ten slotte voor dat je genoeg openhaardhout van Golden Flame hebt opgeslagen om te genieten van je nieuwe haard.

#3 Controleer de schoorsteen

Misschien wil je niet op je dak klimmen om in de schoorsteen te kijken. Dat betekent echter niet dat je de schoorsteen en het afvoersysteem moet negeren. De grootste fout die huiseigenaren maken, is om gewoon aan te nemen dat hun schoorsteen in goede staat is. Je schoorsteen laten inspecteren is een van de belangrijkste stappen die je kan nemen voordat je jouw haard in gebruik neemt. Een jaarlijkse inspectie van je schoorsteen door een gekwalificeerde professional is aan te raden. De bevindingen kunnen verduidelijken of je schoorsteen moet worden schoongemaakt of gerepareerd.

#4 Dubbelcheck je brandblusser

Weet altijd waar je brandblusser is en zorg ervoor dat deze volledig is opgeladen en klaar voor gebruik. Denk eraan om altijd het rookkanaal te openen voordat je een vuur maakt. Sluit het rookkanaal wanneer het niet in gebruik is om energie te besparen.