Tegenwoordig zijn er erg veel verschillende soorten pizza’s, en kun je overal wel pizza krijgen. Denk bijvoorbeeld aan fastfoodketens, pizzeria’s en diepvries pizza’s uit de supermarkt. Maar hoe herken je nou de échte Italiaanse pizza? Wij leggen het uit!

Pizzapunten

Wanneer je in Nederland een pizza besteld, is deze vaak verdeeld in pizzapunten. In Italië wordt dit echter niet gedaan, maar wordt een pizza in zijn geheel geserveerd. Dit is dus het eerste kenmerk van een echte Italiaanse pizza.

De bodem

De bodem van de pizza is een erg belangrijk onderdeel van het gerecht. In Nederland zien we vaak dikke bodems. Een echte Italiaanse pizza heeft echter een hele dunne bodem. In deze Italiaanse bodem wordt veel aandacht gestopt. Zo worden alleen de beste ingrediënten gebruikt, wordt de bodem met de hand gemaakt en wordt deze gebakken in een traditionele houten vuuroven. In Nederland wordt er meestal niet veel aandacht aan de bodem besteed, maar wordt deze zo snel mogelijk gemaakt, of besteld bij een fabriek zoals Monte Pizza Crust

De saus

Een ander erg belangrijk onderdeel van echte Italiaanse pizza is de saus. Deze wordt traditioneel gemaakt van gepelde lokale tomaten. Meestal is dit een specifiek soort tomaat, namelijk de “San Marzano”, welke in Italië wordt geteeld. Ook wordt deze saus niet tegelijk met de andere pizza ingrediënten gebakken, maar apart. Zo wordt deze vers maar wel gekoeld over de bodem gedaan. Sommige Italiaanse pizza’s hebben echter helemaal geen saus. In plaats daarvan wordt olijf olie gebruikt. 

De toppings

Uiteraard wordt de pizza afgemaakt met toppings. Op dit onderdeel onderscheid een echte Italiaanse pizza zich pas echt. In plaats van kleine plakjes pepperoni en fijn geraspte kaas, bevat een echte Italiaanse pizza doorgaans grote lappen prosciutto ham en grote stukken buffel mozzarella. Ook worden er vaak ingrediënten gebruikt die je op andere plekken in de wereld niet snel tegenkomt zoals pompoen, truffel en aubergine.