Het bezoeken van sauna’s in Nederland neemt steeds meer toe in populariteit. Jaarlijks gaan er steeds meer personen naar de sauna en dit heeft zijn voor- en nadelen. Nieuwe mensen weten niet wat de regels zijn in de sauna en levert zo zijn problemen op. We gaan je uitleggen wat je in de sauna wel en niet kan doen.

90% van de sauna Nederland dien je naakt te bezoeken. Wanneer je binnenkomt in een sauna is het gepast om een badjas aan te trekken of ten minste een handdoek om je heen te slaan. Het is niet gebruikelijk om naar je mede saunabezoekers te kijken. Het is niet fijn als je buiten wordt aangestaard door iemand laat staan als je helemaal naakt bent. Mocht je nou niet op je gemak voelen wanneer je naakt bent dan kan je ook speciale badkledingdag sauna bezoeken. Dit zijn dagen waar het alleen is toegestaan om de sauna te betreden wanneer je badkleding aan hebt. Veel sauna’s bieden dit minimaal één keer per week aan. Wanneer je in het buitenland van plan ben om een sauna te bezoeken is het wel oppassen met de gebruiken in het land. Soms kan het zo zijn dat sauna’s verplicht bezoekt dienen te worden met badkleding.

Er wordt in de sauna verwacht dat je telefoons in je kluisje laat. Dit is verplicht vanwege privacy redenen. Het is namelijk niet fijn als iemand je kan opnemen wanneer je naakt bent.

Een ander gebruik is om te douche voordat en nadat je binnen de sauna komt. Dit is wel zo hygiënisch voor iedereen in de sauna. Verder moet je voordat je gaat zitten een handdoek neerleggen. Het is niet altijd dat er een handdoek voor je klaar ligt het is daarom handig om een eigen handdoek altijd voor de zekerheid mee te nemen. Het wordt gewaardeerd om stil te zijn in de sauna. Er zijn ruimtes waar je uitgebreid kan praten maar veelal wordt stilte wel gewaardeerd. Je komt er namelijk om te relaxen en te ontspannen.

Dit zijn de meeste regels die in de sauna’s gelden. Verder is het belangrijk om je tijd te nemen bij een bezoek aan de sauna. Wij adviseren om vier á vijf uur hiervoor uit te trekken. Je lichaam moet wennen aan de sauna en de warmte. Geniet ervan en neem eventueel een massage of ga uitgebreid lunchen.

sauna 9-5-18