Op het ogenblik dat je, je eigen leven gaat evalueren zal je kunnen vaststellen dat je vaak de focus legt  

op hetgeen dat niet goed gaat. Wij als mensen zijn het gewend om een bepaald probleem te evalueren vanuit een negatieve invalshoek. Met andere woorden, we gaan een bepaald probleem dat zich stelt benaderen door te onderzoeken wat er slecht is gegaan in plaats van de zaken die je wel goed hebt aangepakt. Voor NLP geldt dat ze de rollen omdraait. Er wordt dan ook niet langer gekeken naar alle zaken die je niet goed doet, maar er wordt concreet de focus gelegd op hetgeen wel goed gaat. Ben jij benieuwd om meer te weten te komen over Neuro Linguïstisch Programmeren? Dan is het de moeite waard om even de informatie die je aantreft op deze pagina grondig door te nemen.

Wat is NLP precies?

NLP staat in de praktijk voor ‘Neuro Linguïstisch Programmeren’. Zoals de naam reeds laat vermoeden zijn er eigenlijk drie verschillende gebieden waar NLP op slaat. Het gaat hierbij om:

  1. Neuro en dan meer bepaald hetgeen zich afspeelt in de hersenen;
  2. Linguïstisch wat gaat over onze taal en manier van communiceren;
  3. Programmeren, de manier waarop we ons brein eigenlijk kunnen sturen;

Voor deze laatste geldt eigenlijk dat deze term foutief is uitgekozen. De term werd in het leven geroepen tijde van de jaren ’70. Toen bestond nog het idee dat mensen eigenlijk computers waren. Ondertussen weten we natuurlijk dat niets minder waar is. In principe geldt voor NLP sowieso ook dat het eigenlijk helemaal niets met programmeren te maken heeft. Wel is het zo dat je door het toepassen van deze techniek de mogelijkheid hebt om negatieve ervaringen om te gaan zetten in iets positiefs. Op deze manier kan je, je brein als het ware leren zich terug goed te gaan voelen.

Waarom kan NLP zo belangrijk zijn voor jouw leven?

Er zijn verschillende redenen aan te geven waarop Neuro Linguïstisch Programmeren een meerwaarde kan betekenen voor jouw leven. In eerste instantie ervaren bijzonder veel mensen problemen om terug grip te krijgen op hun emoties. Dat is meteen een eerste probleem wat NLP op een zeer efficiënte manier kan aanpakken. Door terug grip te krijgen op je emoties kan je jezelf namelijk leren om je niet langer slecht te voelen. Je haalt als het ware het positieve uit leven en laat je gedachten daardoor beïnvloeden. Dit kan voor veel mensen reeds een meer dan behoorlijk verschil maken in hun leven.

Naast bovenstaande is het ook zo dat het volgen van een cursus je bijvoorbeeld kan leren om te werken aan je communicatie. We staan er vaak niet bij stil, maar onze communicatie is een ongelofelijk krachtig hulpmiddel die ons leven op allerhande verschillende manieren kan beïnvloeden. Een goede communicatie kan bijvoorbeeld helpen om problemen te voorkomen of om ruzies op te lossen. Door de focus ook deels te leggen op communicatie zorgt NLP er voor dat je niet alleen terug ten opzichte van derden, maar ook met jezelf terug goed kan communiceren.