Chronische pijn kan een slopende aandoening zijn die je dagelijks leven enorm beïnvloedt. De pijn kan variëren van milde tot ernstige pijn en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals letsel, ziekte of langdurige overbelasting. Chronische pijn is een veelvoorkomend probleem en heeft vaak een negatieve invloed op de kwaliteit van je leven. In veel gevallen kan fysiotherapie verlichting bieden bij het beheersen van deze pijn. 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij het verlichten van chronische pijn?

Fysiotherapie kent verschillende behandeltechnieken en specialisaties. Ook bij chronische pijn kunnen verschillende technieken toegepast worden. Het doel van de fysiotherapie bij chronische pijn is dan om de pijn te verminderen, de functie te verbeteren en de kwaliteit van het leven van de patiënt te verbeteren. De fysiotherapeut zal je onderzoeken en een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.

Oefeningen en trainingen voor pijnbeheersing

Eén van de behandelmethoden die de fysiotherapeut zal toepassen is oefentherapie en beweegtherapie. Oefeningen en trainingen zijn vaak een belangrijk onderdeel van het behandelplan voor chronische pijn. Dit kan variëren van eenvoudige stretchoefeningen tot complexe krachttrainingen. Het doel van deze oefeningen is om de spieren te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de algehele conditie te verbeteren. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en de functie te verbeteren.

Manuele therapie bij chronische pijn

Ook manuele therapie kan in sommige gevallen verlichting bieden bij chronische pijn. Of dat in jouw geval ook zo is, kan de fysiotherapeut je waarschijnlijk wel vertellen. Bij manuele therapie kan gedacht worden aan verschillende vormen van massagetherapie, mobilisatie of manipulatie van de gewrichten. Het doel van manuele therapie is om de bewegingsvrijheid te verbeteren en de pijn te verminderen.

Het belang van houding en beweging bij het beheersen van pijn

Je houding speelt vaak een belangrijke rol bij chronische pijn. Het aanpassen van je houding of je beweging kan dan ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van chronische pijn zijn. De fysiotherapeut helpt je bij het aanleren van de juiste houding en beweging om pijn te verminderen en de functie te verbeteren. Het aanpassen van de houding en beweging kan ook helpen om verdere blessures te voorkomen.

Afspraak maken bij de fysiotherapeut

Als je lijdt aan chronische pijn, kun je het beste een afspraak maken met een fysiotherapeut om te bespreken hoe fysiotherapie jou kan helpen. De fysiotherapeut zal, na een vraaggesprek en onderzoek, een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw individuele behoeften en doelen en kan je begeleiden tijdens het proces van pijnbeheersing. Met de juiste zorg en inspanning kan fysiotherapie je helpen om je leven weer in eigen hand te nemen en de pijn te verminderen. Neem voor meer informatie contact op met Fysiotherapie Assen.