Elektrische voertuigen zijn in opkomst denk maar eens aan E-steps, elektrische scooters of elektrische fietsen. Niet alleen ouderen gebruiken de elektrische fiets, maar ook steeds jongeren stappen over. Dat komt omdat het makkelijker en sneller gaat dan bijvoorbeeld een niet elektrische fiets. Daarnaast is de opkomst van deelvoertuigen een belangrijke factor. In veel grote steden kan je makkelijk een deelscooter of een deelfiets huren.

Trends elektrische voertuigen

Je las het al in de inleiding elektrische voertuigen zijn upcoming. Niet alleen de E-step is populair je ziet ook meer fat bikes op de weg. Dit zijn fietsen met dikke banden. Ze hebben door de dikke banden een stoer uiterlijk. De Dikke banden hebben ook een functie, hierdoor kan je op onstabiele terreinen fietsen. Denk maar eens aan sneeuw of gras. De fat bikes zijn er in elektrische vorm en een niet elektrische vorm.

Waarom zie je geen e-steps op de weg?

In Nederland kan je helaas nog niet met de E-step de weg op. Dit komt omdat de E-step wordt gezien als een motorvoertuig. Er is op dit moment nog geen EU-regelgeving voor E-steps daarom heeft elk land in de EU een andere reglegevening. In Nederland wordt er individueel gekeken naar elke E-step. Hierdoor duurt het lang voordat je de E-step hier opkomst is. Er zijn tot nu toe enkele E-steps goedgekeurd.

E-steps in het Buitenland

In het buitenland is het een ander verhaal. Daar zie je regelmatig de e-step al op de weg. Dit komt omdat elk land haar eigen regelgeving heeft. Zoals in het kopje hierboven is beschreven. Tot nu toe is het bijna in Heel Europa de E-step goedgekeurd. Alleen in Nederland en in delen van Verenigd Koninkrijk.

In veel landen kan je ook een E-step huren door een deelsteps. Veel verschillende bedrijven spelen hierop in. Kijk maar eens naar:

  • Bolt
  • Lime
  • Bird
  • Link

In Nederland spelen deelvoetuigen hier ook op in. Je ziet in grote steden een elektrische deelscooter en een deelfiets. Helaas is het nu nog erg duur om een deelscooter of een deelfiets te huren van bijvoorbeeld Check. Daarvoor is het goedkoper om een elektrische fiets met dikke banden te kopen.