Bij een echtscheiding komen er vaak details naar buiten die beide partijen eigenlijk liever privé hadden gehouden. Vooral bij een scheiding waar twee advocaten tegenover elkaar komen te staan, een scheiding voor de rechter dus.

Ook bij een zogenaamd vriendschappelijke echtscheiding kunnen bepaalde details gebruikt worden als argumenten voor of tegen een van de twee voormalige echtgenoten.

Wanneer er kinderen betrokken worden bij de scheiding wordt de situatie alleen maar moeilijker, niet alleen voor die kinderen, ook voor de ouders.

Scheiden en de gezondheid

De gezondheid van een persoon is meer dan alleen de afwezigheid van ziekten of kwalen. Ook de geestelijke en sociale gesteldheid van een persoon spelen een rol die de gezondheid zal beïnvloeden, op een positieve of negatieve manier.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een echtscheiding?

Je bent opeens je maatje kwijt, er is veel stress omdat er plotseling zoveel verandert. De kinderen, voor hen moet je een andere school zoeken en je moet een plan maken om het ouderschap te delen. Het is zelfs heel waarschijnlijk dat je moet verhuizen of een nieuwe baan moet gaan zoeken.

Dat heeft allemaal gevolgen, ook voor je gezondheid.
Het metabolisch syndroom ontstaat wanneer je verschillende gevaarlijke aandoeningen tegelijk hebt, waaronder hoge bloeddruk, een hogere bloedsuikerspiegel, meer buikvet en een hoger cholesterolgehalte. Hartziekten, beroertes en diabetes kunnen direct of indirect een oorzaak vinden in de scheiding.

Om dergelijke gevolgen, voor de ouders, maar ook voor de kinderen te voorkomen, lees hier meer over een ouderschapsplan.
Het ouderschapsplan is een eenvoudige, of minder eenvoudige, lijst van afspraken waar beide partijen in een echtscheiding zich aan moeten houden. De gemaakte afspraken gaan meestal over hoe om te gaan met de kinderen en hoe het gedeelde ouderschap zich in de praktijk zal ontwikkelen.

Je kunt natuurlijk zelf een ouderschapsplan opstellen en dat aan je bemiddelaar of je advocaten voorleggen. Maar het is eigenlijk de bedoeling dat het ouderschapsplan door een rechter wordt beoordeeld en goedgekeurd. Veranderen kan, maar is niet makkelijk.

Want, scheiden en dan

Scheiden is nooit een afspraak die tussen twee mensen bestond, en die nu verandert. De kinderen, maar ook de voormalige echtgenoten, hebben recht op een min of meer normale voortzetting van hun leven. Scheiden en dan? Verder met je leven is namelijk helaas voor niemand makkelijk.Maak dus goede en bindende afspraken en probeer je aan die afspraken te houden. Wanneer je de echtscheiding via een mediator kunt regelen is dat voor alle partijen, maar vooral voor de kinderen, minder stressvol. De gevolgen voor de gezondheid zullen dan ook minder ingrijpend zijn en makkelijker te overkomen.
Een echtscheiding met een mediator kan makkelijker zijn dan voor een rechter. Maar de afspraken die je maakt zijn net zo bindend.