Een crosstrainer is een soort cardio fitness apparaat waarmee je kunt lopen, stappen of skiën. Het apparaat heeft twee parallelle pedalen waar je op staat en twee handgrepen waarmee je je balans kunt behouden. Door het bewegen van de pedalen en het vasthouden van de handgrepen kun je een volledige lichaams workout doen. Crosstrainers zijn een populair type cardio fitness apparaat omdat ze een low-impact workout bieden, wat betekent dat ze gemakkelijker zijn op de gewrichten dan bijvoorbeeld hardlopen. Ze zijn ook geschikt voor mensen van alle fitness niveaus en kunnen helpen om calorieën te verbranden, het hart- en bloedvatenstelsel te versterken en de spieren te versterken. Om ervoor te zorgen dat je het optimale uit je training haalt, hebben wij een aantal tips voor je.

Begin met korte sessies

Wanneer je net begint met trainen op een crosstrainer, dan is het aan te raden om met korte sessies te beginnen. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet alleen zelf, maar ook je lichaam kan wennen aan de training. Het kan namelijk vooral in het begin nogal intensief zijn. Des te belangrijker dus om ervoor te zorgen dat je rustig begint. Ga je direct te hard van stapel, dan loop je het risico dat je straks last krijgt van een blessure.

Verhoog geleidelijk de intensiteit

In het verlengde van de korter sessies, is ook de intensiteit van belang. Als je crosstrainer gebruikt, kan je de intensiteit verhogen door de weerstand te verhogen of door sneller te bewegen. Probeer de intensiteit geleidelijk te verhogen om overbelasting te voorkomen. Het is namelijk zonde om direct enorm hard te gaan trainen, met als risico dat je misschien wel tegen een overbelasting aanloopt.

Zorg voor voldoende rust

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen tussen crosstraining-sessies om je spieren de tijd te geven om te herstellen. Als je net begint met crosstrainen, kan het verstandig zijn om iedere dag te rusten of om slechts enkele dagen per week te trainen. Doe je dit niet, dan loop je ook het risico op pijntjes.

Conclusie

De crosstrainer is de perfecte manier om een groot deel van je lichaam tijdens één workout te trainen. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je rustig begint met trainen en ook niet direct te zwaar traint. Doe je dit wel, dan kan het zijn dat je last krijgt van een blessure en

dat wil je natuurlijk ten koste van alles voorkomen. Begin rustig en bouw het stap voor stap uit, naarmate je merkt dat het je goed afgaat.