Het normale slaap-waakpatroon houdt in dat je ’s nachts slaapt en door de dag wakker bent. Waarom je slaperig wordt als het donker wordt heeft te maken met het hormoon melatonine. Dit hormoon reguleert de tijdritmes die instaan voor onze slaap – waakcyclus. 

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat in het lichaam wordt aangemaakt door de pijnappelklier. Eens het donker wordt, wordt deze geactiveerd en begint ze melatonine te produceren. Dit gebeurt in de vroege tot late avond. Naarmate het later op de avond wordt, stijgt het melatonineniveau en wordt je slaperig. Melatonine helpt dus de slaapcyclus op gang te brengen. Het melatonineniveau blijft 12 uur lang hoog, zodat je een hele nacht kan slapen. In de vroege ochtenduren zakt het niveau terug.

De aanmaak van melatonine wordt geremd door de aanwezigheid van licht. Dit hoeft niet enkel zonlicht te zijn maar ook kunstlicht of het licht van je pc, tv en gsm. Daarom is het bijvoorbeeld niet aan te raden om ’s avonds laat nog achter je pc te werken of tv te kijken.

Slaapondersteuning met melatonine 3mg?

Bij een normaal levenspatroon produceert je lichaam tegen de avond melatonine waardoor je een goede nachtrust hebt. Dit patroon kan verstoord worden door bijvoorbeeld een jetlag, blindheid, ploegendienst, nachtwerk, etc. Hierdoor is de natuurlijke aanmaak van melatonine verstoord. Dan kan melatonine 3mg je helpen om terug een normaal slaap – waakpatroon te creëren en je dus een goede nachtrust te bezorgen. Ook naarmate je ouder wordt, wordt er minder melatonine aangemaakt. Daardoor kunnen ouderen sneller last krijgen van in- en doorslaapproblemen. Ook hier kan melatonine 3mg een grote hulp zijn. Daarnaast is melatonine 3mg de ideale vervanger voor slaapmiddelen omdat deze niet verslavend werkt en zelden bijwerkingen geeft.

Wat doet melatonine 3mg nog?

Melatonine 3mg regelt niet enkel de slaap – waakcyclus maar heeft ook een gunstig effect op het immuunsysteem. Het beïnvloedt de cytokines van ons lichaam, waardoor er een betere bescherming is tegen ziekten ten gevolge van infecties. Hierdoor is het ook een natuurlijke remedie tegen kanker omdat melatonine 3mg niet alleen het afweersysteem ondersteunt maar ook bescherming biedt tegen DNA mutaties.

Ook werkt melatonine 3mg als een krachtige antioxidant die bescherming biedt tegen de schade van vrije radicalen. Het helpt bij de bescherming van verschillende organen tegen oxidatieve stress zoals de ogen, pancreas, nieren en de hersenen.

Daarnaast heeft melatonine 3mg een gunstig effect op de ontwikkeling van de hersenen en wordt het ingezet in de strijd tegen Alzheimer.