Bijna iedereen herkent het wel: de wekker gaat ‘s ochtends af terwijl je net zo warm en fijn in je bed ligt. Je draait je nog een keer om, nog vijf minuten liggen kan geen kwaad. Vervolgens ben je een half uur verder, kom je moe je bed uit en moet je haasten. Veel mensen hebben problemen met uit bed komen. Maar waarom is dit zo moeilijk?

Oorzaak moeizaam opstaan

Vaak worden mensen moe wakker omdat het slaapritme niet goed is. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan komen omdat je te laat of juist te vroeg naar bed gaat. Of omdat je te actief bezig bent voor het slapen gaan. Actief bezig zijn betekent niet perse lichamelijk actief bezig zijn. Het gaat om je hersenen. Ook TV kijken of op je telefoon zitten is actief bezig zijn. Ook het hormoon melatonine is belangrijk. Dit hormoon zorgt ervoor dat we moe worden en kunnen slapen. Als het ergens te licht is, wordt de aanmaak van melatonine onderdrukt. Als je gaat slapen is de aanmaak van melatonine het hoogst. Dit stopt vanzelf naarmate je wakker wordt. Als je laat gaat slapen, verschuift je ritme en wordt de melatonine nog aangemaakt als je al wakker moet worden. Hierdoor is je lichaam nog in slaapstand bij het ontwaken.

Tips om fit je bed uit te komen

Je kunt er dus voor zorgen dat je in de ochtend makkelijker uit je bed komt door niet te actief bezig te zijn voor het slapen en door op tijd naar bed te gaan. We hebben een paar tips voor je om voor het slapen niet meer te actief bezig te zijn zodat je fit je bed uitkomt.

  • Koop een goed en fijn bed waar je heerlijk in slaapt. Een goede nachtrust is cruciaal. .

  • Leg je telefoon een uur voor het slapen weg. Als je kort voor het slapen nog op je telefoon zit, zorgen het felle licht en de straling ervoor dat je lichaam geen melatonine aanmaakt.

  • Doe geen dingen meer die je stress bezorgen voor je gaat slapen. Ga dus niet meer werken of e-mailen kort voordat je naar bed moet. Stress zorgt ervoor dat je langer wakker ligt.

  • Neem een bad voordat je gaat slapen, zo komt je lichaam alvast tot rust.

  • Heb je veel zorgen, bespreek ze dan met iemand. Zo voorkom je dat je gaat liggen piekeren als je eenmaal in bed ligt.

  • Kom elke ochtend rond hetzelfde tijdstip je bed uit, ook in het weekend. Zo laat je je lichaam wennen aan het nieuwe ritme. Je zal zien dat je je de rest van de dag fitter voelt.

  • Stop met snoozen. Ga gelijk uit bed zodra de wekker gaat. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat snoozen absoluut niet helpt, het kan je zelfs alleen maar vermoeider maken.