Wel of niet kiezen voor een kunstgebit? Deze keuze is er een die je niet zomaar even binnen vijf minuten neemt. Het is immers een keuze voor de rest van jouw leven die je maakt. Dat het niet alleen maar positieve kanten heeft mag je hierin natuurlijk niet vergeten maar er zijn ook zeer zeker voordelen.

Welke voordelen heeft een kunstgebit?

  • Een kunstgebit heeft als eerste voordeel dat jij in ieder geval geen last meer hebt van tand of kiespijn. Iets waar je met jouw gewone gebit nog wel eens last van zult hebben (gehad).
  • Een kunstgebit is tegenwoordig niet meer van een echt gebit te onderscheiden. Het kan jouw zelfvertrouwen echt een boost geven, zeker wanneer jij jarenlang met een gebit hebt rondgelopen wat jij eigenlijk liever achter je hand verborg. Schamen hoef jij je dus absoluut niet.
  • Het is ook niet altijd zo dat jij jouw volledige gebit kwijt bent en daar kunst voor moet nemen. Het is heel goed mogelijk jouw eigen gebit en kunstgebit te combineren. Je kunt kiezen uit een implantaat of een los kunstgebit.

Welke nadelen heeft een kunstgebit?

Waar er voordelen zijn, zijn er natuurlijk ook nadelen.

  • Na het trekken van jouw tanden en kiezen kan je last hebben van napijn en bloedingen. Gelukkig verdwijnen deze klachten in de meeste gevallen snel.
  • Het is even wennen om te praten met een kunstgebit in. Het klinkt anders dan voorheen en het voelt ook anders aan.
  • Je moet wennen aan het eten met een kunstgebit in, maar ook dit went. Soms heeft het een oorzaak dat het allemaal niet meteen goed verloopt maar jouw tandtechnicus kan jou daar zeker goed bij helpen.

Maak pas de keuze na goede informatie

Het is belangrijk dat jij jezelf eerst goed laat informeren voordat jij een keuze maakt. Er zijn natuurlijk voordelen en nadelen te noemen. Weeg deze goed tegen elkaar af, vraag informatie bij jouw tandarts en tandtechnicus. Zij kunnen jou beslist helpen bij het maken van jouw keuze.

Welke kosten worden er vergoed?

Welke kosten er vergoed worden via jouw zorgverzekering is verschillend. Dit moet jij dus goed nakijken. Met de aanvullende tandartsverzekering vallen veel voor de tandarts en mondhygiënist onder deze dekking. Jij kan extra verzekeren om een hogere vergoeding te krijgen. Kijk dit even na welke aanvullende tandartsverzekering voor jou geschikt is.