In verschillende situaties kan extra ondersteuning tijdens het lopen een fijne aanvulling zijn. Met name ouderen ervaren dagelijks de fijne steun van loophulpmiddelen. Dankzij het steunpunt zal wat minder inspanning nodig zijn tijdens staan en lopen. Ook wordt de kans op vallen wat verkleint. Deze beide voordelen zorgen er voor dat de gebruiker weer makkelijker kan lopen, wat het loopplezier ook vergroot.
Door voldoende te blijven lopen, kunnen lichamelijk klachten deels worden voorkomen. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld aan een afname van de spierkracht en vochtophoping in de enkels (dikke enkels). Loophulpmiddelen hebben dus verschillende directe en indirecte voordelen.

Voorbeelden zijn onder andere te vinden bij Monozorg via de volgende pagina: loophulpmiddelen te koop.

De volgende typen loophulpmiddelen kunnen worden gebruikt:

Loopkrukken

Dit bekende loophulpmiddel is één van de weinig manieren om één van de benen tijdens het lopen niet meer te belasten. Dit kan handig zijn bij een gebroken been of na een operatie. Een loopkruk kan echter ook gebruikt worden wanneer licht belasting nog wel mogelijk is. Of zelfs puur als extra ondersteuning tijdens het lopen. In dat geval kan ook slechts één loopkruk gebruikt worden.

Wandelstokken

Dit type loophulpmiddel lijkt op loopkrukken. Het grootste verschil is de armmanchet die loopkrukken wel hebben en wandelstokken niet. Verder biedt ook een wandelstok een fijne steun tijdens het lopen. Het dient echter puur voor ondersteuning. Niet om één of beide benen te ontlasten tijdens het staan en lopen. Wel zorgt een wandelstok voor een stabieler gevoel en zal er tijdens het lopen wat minder inspanning nodig zijn.

Rollators

Wie kent ze niet, de rollators. Een bekend verschijnsel in ons straatbeeld. Samen met wandelstokken en loopkrukken, één van de bekendste soorten loophulpmiddelen. Maar toch is er nog een vrij onbekend type rollator, de binnenrollator. Dit zijn uitvoeringen die extra licht, compact en wendbaar zijn. Hierdoor zijn ze extra handig in huis.

Looprekken

Een type loophulpmiddel dat met name vroeger werd gebruikt, zijn de looprekken. Deze rekken staan voor de gebruiker tijdens het staan en dienen als steunpunt. Wanneer de gebruiker wil lopen, dient het looprek een stukje naar voren te worden gezet. Vervolgens kunnen de beide benen worden bijgesloten.
Rollators zijn eigenlijk de opvolgers van de looprekken. Hiermee kan namelijk sneller gelopen worden, is minder kracht in de armen nodig en is ook meteen een zitje voor handen.

Rolstoelen en scootmobiels

Indirect zijn ook rolstoelen en scootmobiels loophulpmiddelen. Echter dienen deze uiteraard ter vervanging van lopen en niet als hulpmiddel om lopen makkelijker te maken.