Als je last hebt van een verslaving is het heel moeilijk om hier weer vanaf te komen. Er zijn enorm veel verschillende verslavingen. De ene zal dan ook schadelijker zijn als de ander. Als je een drugsverslaving of alcoholverslaving hebt is er een grote kans dat je hieraan overlijd als je niks doet. Dit zal niet zo snel gebeuren bij een koopverslaving, ondanks dat deze ook erg vervelend kan zijn.

Begin bij het begin

Als je van een verslaving af wilt komen moet je beginnen met het erkennen van je verslaving. Als je niet meer ontkent dat je een verslaving hebt kun je er aan gaan werken. Het heeft geen zin om iemand te dwingen te stoppen met zijn verslaving als hij of zij daar nog niet aan toe is. Wel heeft iemand met een verslaving alle hulp die hij kan krijgen nodig om er vanaf te komen zodra hij hier klaar voor is.

Zoek hulp

Er zijn verschillende manieren die je hulp kunnen bieden. De meest ingrijpende is een afkickkliniek. Dit zal niet snel je eerste keuze zijn, maar met een hele heftige verslaving kan dit soms de enige optie zijn. In een afkickkliniek lopen allemaal professionals rond. Zij weten het beste hoe je een verslaafd persoon moet benaderen en het beste kan ondersteunen in het traject van afkicken.

Als je een minder zware verslaving hebt zijn er ook andere manieren om er vanaf te komen. Wel is het aan te raden er altijd een professional bij te houden.

Stel een doel

Als je van een minder heftige verslaving af wil komen, bijvoorbeeld roken, zou je een of meerdere doelen voor jezelf kunnen stellen. Na het behalen van zo’n doel kun je jezelf dan belonen. En dan niet met je verslaving, dus niet na twee weken niet roken een sigaretje doen, maar je zou wel een leuk shirtje kunnen kopen bijvoorbeeld.