Multifocale lenzen zijn gemaakt om op verschillende afstanden goed te zien. Zo kun dicht bij goed zien en ook op afstand. De meeste mensen die ouder worden hebben steeds meer moeite om van dichtbij te zien. Zo wordt het lezen van kleine letters, televisie kijken of het lezen van een boek steeds moeilijker. De scherpte blijft hetzelfde ongeacht je op de bank ligt, achter de computer zit, een rondje aan het lopen bent met de hond of dat je achter het stuur zit.

Ogen laten opmeten

Heb je het idee dat je niet meer goed op afstand of dichtbij kan zien? Dan is het misschien een idee om je ogen op te laten meten door de oogarts of opticien. Ook als je vaak hoofdpijn hebt, is de kans groot dat je lenzen of een bril nodig bent. Je ogen zien namelijk niet goed meer zonder dat jij het doorhebt en geven ‘verkeerde’ signalen door aan je hersenen waardoor je hoofdpijn krijgt. Je ogen op laten meten is in de meeste gevallen gratis en kan vrijwel overal. De oogmeting wordt altijd gedaan door een specialist. Je krijgt de sterkte van je ogen te horen en bent niet verplicht om een bril of lenzen af te nemen bij de opticien

Multifocale lenzen of een bril?

De keuze tussen lenzen of een bril is vaak ook een ingewikkelde keuze. Veel mensen vinden het geen gezicht om een bril te dragen en schamen zich daarom. Dit is begrijpelijk omdat als je in de spiegel kijkt, lijk je wel een ander persoon. Lenzen zorgen ervoor dat je uiterlijk hetzelfde blijft, maar niet ieder zijn ogen zijn geschikt om lenzen te dragen. Een bril is op langer termijn goedkoper dan het dragen van lenzen. Multifocale lenzen zijn namelijk niet gemaakt om permanent mee te gaan. Multifocale lenzen zijn niet altijd beschikbaar en moeten op maat gemaakt worden. Logisch want elke sterkte is natuurlijk verschillend. Alle multifocale lenzen zijn verkrijgbaar in een zachte en in een harde vorm. Beide soorten lenzen voel je normaal niet in het oog liggen alhoewel, sommige personen hebben een zeer gevoelige ook waardoor ze harde lenzen wel op het oog voelen liggen. Je hebt ook geen leesbril meer nodig omdat je met de multifocale lenzen uitstekend kan lezen. Dit houd niet in dat je de leesbril kan weggooien want er kan een moment komen dat je ogen geïrriteerd zijn of dat je een lens kwijt bent. Dan komt de leesbril goed van pas!

Je kan multifocale lenzen online bestellen. Het is tegenwoordig zeer makkelijk. Je geeft je sterkte door en je hebt de volgende werkdag je lenzen in huis. Het is ook mogelijk om bij je opticien of je favoriete lenzen webshop een abonnement af te sluiten. Je krijgt dan maandelijks automatisch een set nieuwe lenzen toegestuurd voor beiden ogen. Dit voorkomt vervelende situaties en zorgt ervoor dat je nooit zonder lenzen zit. Het komt soms zelfs voor dat bepaalde lenzen niet meer beschikbaar zijn voor verkoop, dan is het maar goed dat je een abonnement hebt afgesloten.