Te veel zout is voor niemand goed. Een teveel aan zout kan er onder andere voor zorgen dat je een grote kans hebt op een verhoogde bloeddruk en op hart- en vaatziekten. En zo zijn er nog meer nadelen voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om erop te letten dat je niet te veel zout binnenkrijgt. Zeker bij kinderen is dit het geval. Voor kinderen is te veel zout helemaal niet goed.

Waarom is zout slecht?

De nieren van baby’s en kinderen kunnen nog niet veel zout hebben. Een stuk minder dan volwassenen in ieder geval. Buiten de risico’s die ieder mens heeft bij een te grote hoeveelheid zout, kunnen kinderen op latere leeftijd last krijgen van hun nieren als ze op jonge leeftijd te veel zout binnenkrijgen. Let er daarom goed op dat je geen extra zout toevoegt aan het eten voor je kind. Laat je kind dus vooral niet wennen aan een zoute smaak, anders willen ze niet anders meer.

Maximale hoeveelheid zout

Je kunt hierop letten door bijvoorbeeld op etiketten te kijken of er niet te veel zout in een product zit. Er zijn tegenwoordig steeds meer producten te koop in supermarkten met minder zout. Op etiketten staat de precieze hoeveelheid zout in een product. Voor kinderen verschilt het per leeftijdcategorie wat de maximale hoeveelheid zout is die mag worden gebruikt. Voor baby’s is de maximale hoeveelheid zout per dag ongeveer 1 gram, voor peuters 3 gram, voor kleuters 4 gram en voor oudere kinderen 5 tot 6 gram. Voor een volwassene is de maximale hoeveelheid zout per dag ook 6 gram.

Zelf koken

Het beste is om zoveel mogelijk eten voor je kind zelf te koken. Als je zelf kookt, bepaal je zelf hoeveel zout je toevoegt aan het eten. Als je alles kant-en-klaar koopt, zit er vaak al erg veel zout in verwerkt. Er zijn op internet genoeg recepten te vinden van gerechten waar zo min mogelijk zout in is verwerkt, ook speciale gerechten voor kinderen. Zo kun je bijvoorbeeld ook zelf verse babyvoeding maken met zo min mogelijk zout erin. Kom je er niet aan uit via internet? Dan kun je voor vragen over zout in babyvoeding terecht bij het consultatiebureau, waar ook een kinderdiëtist aanwezig is.