Nigella SativaDe genus Nigella heeft zo’n 14 verschillende soorten. Deze zijn verspreid door Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. De vele soorten van het kruid geven aan dat men dit op vele verschillende manieren kan gebruiken. De zaden van het kruid, die een zwarte kleur hebben, worden al eeuwenlang gebruikt om eten een extra smaak te geven. De naam Nigella Sativa komt van het Latijnse nigellus. Dit betekend zwart.
Nigella Sativa olie
Het kruid wordt veelal gebruikt in de Turkse, Oosterse en Indische keuken. Het kruid werd echter al in het Oude Testament genoemd. Toetanchamon gebruikte het al en zijn arts gebruikte het bij een hoestaanval van zijn patiënten. Ook in het oude Griekenland werd de olie al veelvuldig genoemd. Onder andere Hypocrates beschouwde het als een geneesmiddel tegen leverstoornissen.
Werking Nigella Sativa
Nigella Sativa ondersteund het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam. De Nigella Sativa olie wordt gebruikt als bron van gezonde omega-vetzuren, bijvoorbeeld als vervanging van de traditionele levertraan. Daarnaast wordt het ook zeer veel gebruikt als verzorgende huidolie.