Prikkelhoest of droge hoest wordt ook wel eens kriebelhoest genoemd. Het is erg vervelend als je met een kriebelhoest zit, waar je maar niet van af komt. Wanneer je bij een verkoudheid moet hoesten, kan dat nog acceptabel zijn, maar wanneer je een echte kriebelhoest hebt, is de verkoudheid vaak allang weer voorbij. Misschien ben je niet ziek geweest en ben je ook helemaal niet ziek, maar blijf je maar hoesten.

Wat is kriebelhoest nou eigenlijk?

Wanneer je moet hoesten, is dat een normale en natuurlijke reflex van je lichaam die ervoor zorgt dat je van indringers af komt. Hierbij kun je denken aan virussen en bacterien die proberen zich in je longen te nestelen. Het is ook mogelijk dat je bijvoorbeeld fijnstof ingeademd hebt. Je slijmvliezen gaan als reactie op de indringers extra slijm aanmaken, waarmee ze de deeltjes die niet in je longen thuishoren kunnen vangen en afvoeren.
Wanneer je een kriebelhoest hebt, is er geen sprake van te veel slijm. In deze situatie is het hoesten dus niet doeltreffend, je moet vaak hoesten omdat de slijmvliezen in je keel geirriteerd geraakt zijn. Dit kan komen door het inademen van schadelijke stoffen, maar meestal zijn er oorzaken zoals roken, droge lucht, veel praten of schreeuwen, brandend maagzuur en hoesten. Klinkt misschien gek, maar het kan goed dat je eerder veel moest hoesten, waardoor nu een kriebelhoest is ontstaan.

Wat kun je tegen kriebelhoest doen?

Tegen een kriebelhoest kun je verschillende maatregelen nemen zoals:
-Het nemen van een hoestdrank, waardoor je keel verzacht wordt en de irritatie tegen wordt gegaan.
-Keelpastilles of dropjes kunnen tijdelijk de keel smeren, zodat je wat verlichting hebt. Let er wel op dat je niet al te veel snoepjes en keelpastilles neemt, dit kan weer darmproblemen veroorzaken.
-Wanneer je in een droge ruimte bent, is het belangrijk om goed te drinken, hier kun je goed je keel mee smeren. Een lekkere warme thee met honing is vaak een stuk gezonder dan dropjes of keelpastilles.
-Als je rookt, is natuurlijk de ideale situatie om de kriebelhoest tegen te gaan om helemaal met het roken te stoppen.