Al jaren is er veel protest tegen uitbreidingen van Nederlandse luchthavens. Nagenoeg alle grote luchthavens willen uitbreiden. Schiphol heeft nu al 6 landingsbanen. Wat heeft dit voor gevolgen voor de omwonenden?

Bus, auto, trein of vliegtuig

Het is niet precies te onderzoeken wat beter is voor het milieu. Er kan niet precies onderscheid gemaakt worden wanneer we de bus, auto, trein of vliegtuig moeten nemen. Het heeft namelijk te maken met veel verschillende factoren. Zo is het van belang hoe lang de afstand is, hoe veel mensen er in de trein of bus zitten. Daarnaast heeft niet iedereen een even zuinige rijstijl.

Toename

Het vliegtuig wordt gezien als een zeer vervuilend transportmiddel. Het is echter wel zo dat een vliegtuig veel capaciteit heeft qua passagiers. De vliegtuigen worden echter steeds groter en groter. Dit kan nadelen hebben op de omwonenden. Er wordt steeds meer geluidshinder ondervonden en de uitstoot neemt ook toe.

Omwonenden

Daarnaast zijn op grote vliegvelden niet alleen de vliegtuigen vervuilend. Er is ook een grote hoeveelheid verkeer over de weg aanwezig. Bijvoorbeeld bij Vliegveld Düsseldorf parkeren veel mensen vanwege het gemak. Bij Schiphol rijden continu treinen af en aan vol met passagiers.  Het wonen bij een vliegveld kan dan ook de kwaliteit van leven aanpassen door al deze factoren. Er is ten slotte een voortdurende blootstelling aan geluid en geur wat op den duur tot ziekte kan leiden. Het is tot op heden echter moeilijk te bepalen in welke mate de gezondheid voor omwonenden wordt aangetast.