Je hebt al een hele lange tijd van vage klachten, je slaapt slecht, bent prikkelbaar en isoleert je zelf. Je vraagt je af waar het vandaan komt? Het zou wel eens stress kunnen zijn. In onze maatschappij zijn er veel mensen die lijden onder stress. Dit is geen raar verschijnsel, het leven is nu meer dan ooit druk en stressvol. We moeten studeren, goede banen vinden en genoeg geld verdienen. Onze baas, onderneming of opleiding verwacht veel van ons. Niet alleen wordt er veel van ons verwacht, factoren van buitenaf kunnen ons ook stress geven. Denk aan de economie, covid-19, politiek of de huizenmarkt. Soms kunnen we niets veranderen aan de situatie die ons stress geeft. De klachten van stress kunnen ons soms nog stressvoller of zelfs depressief maken.

Wat zijn de symptomen van stress?

Stress uit zich in enorm veel vormen en soorten. Het is niet voor niks dat dokters soms een verkeerde diagnose stellen omdat ze denken dat een klacht stress gerelateerd is. Dit heeft er mee te maken dat stress vele symptomen kent. Door stress voelen we ons lichamelijk slecht, we krijgen het benauwd, krijgen buikpijn, eetbuien, jeuk of zelfs haaruitval. Je kan een gevoel van algehele malaise hebben. En je echt ziek voelen. Sommige mensen krijgen last van incontinentie. Mentaal kan het leiden tot depressie. Langdurige stress kan je depressief maken. Door de stress ga je slechter eten en slapen waardoor je je steeds slechter gaat voelen. Het is een vicieuze cirkel. Ook kunnen klachten als stress incontinentie je onzeker maken. Je schaamt je en voelt je nog gestresster als je de deur uit wilt.

Wat kan ik zelf aan mijn stress doen?

De beste remedie tegen stress is, natuurlijk het voorkomen van stress. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. We merken meestal veel te laat dat het niet goed met ons gaat. Wanneer je stress ervaart is het heel belangrijk om na te gaan wat de bron van de stress is en deze uit je leven te verwijderen. Geeft je werk je veel stress? Vraag bij je baas om minder te werken en las een echte jou dag in! Kom tot rust tijdens je nieuwe vrije tijd. Het is ook erg belangrijk om te blijven bewegen en gezond te eten. Gezond eten laat je gezond en lekker voelen. Bewegen maakt een geluksstofje aan, je zal je veel beter gaan voelen wanneer je beweegt. Wanneer je je een stuk gezonder voelt zal slapen ook een stuk beter gaan. Goede slaap is essentieel om je goed en lekker te voelen.

Ernstige klachten

Wanneer de stress je in je dagelijks leven gaat beperken of je erg ziek maakt is het verstandig om contact te zoeken met je dokter of een psycholoog. Langdurige stress kan overgaan in een depressie. Lichamelijk heb na langdurige stress veel meer kans op ernstige kwalen zoals een hartaanval of een beroerte. Het is daarom erg belangrijk om met een deskundige te praten. De dokter kan je doorverwijzen naar een psycholoog. De psycholoog kan met je zoeken naar de oorzaak van je probleem en zal weten wat je kan doen om de stress te laten verdwijnen. Zoek vroegtijdig hulp, mentale gezondheid is net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid.