Osteoporose is klacht die vooral bij ouderen mensen voorkomt, hierbij lopen vrouwen ook meer risico dan mannen. Osteoporose ontstaat door een te kort aan calcium, waardoor er botontkalking ontstaat.

De klachten

Wanneer uw calcium gehalte der mate laag is kan dit leiden tot botbreuken. Meestal word osteoporose pas geconstateerd wanneer u door een (lichte) val of stoot een botbreuk oploopt. Dit komt omdat botontkalking een sluipend proces is.

Een andere klacht osteoporose is onder andere ook de reden dat als u ouder word u iets of wat kleiner word doordat er een kromme rug ontstaat. Dit gebeurt wanneer de botontkalking begint op uw wervelkolom, hierdoor verzwakken de wervels en zakken daardoor in.

Doordat de wervelkolom erg krom is geworden kan dit ook leiden tot klachten in de organen. Denk bijvoorbeeld aan uw longen, deze krijgen door de inzakking minder ruimte achter de ribben. In een verder stadium is het zelfs mogelijk dat de maag inzakt, dit kan leiden tot ongewenst urineverlies.

Verder kan door het inzakken van de wervels en de verkromming van de wervelkolom het zijn dat de persoon een totaal andere houding aanneemt. Meestal gaan de mensen die aan osteoporose lijden met een kromme rug en met hun hoofd naar voren lopen. Dit kan er toe leiden dat ze de neiging krijgen om voorover te vallen, wat natuurlijk weer een grote kans op botbreuken oplevert.