Mensen met een ‘buitenbaan’ krijgen over het algemeen gewoon de benodigde hoeveelheid daglicht binnen, maar de grote groep mensen met een kantoorbaan heeft helaas vaak een tekort aan natuurlijk daglicht. Dit is vervelend aangezien uit onderzoek blijkt  dat de juiste hoeveelheid daglicht het werken een stuk aantrekkelijker maakt. Werknemers worden productiever het en stimuleert het bioritme in belangrijke mate. Dit bioritme is weer belangrijk voor ons slaap- en eetpatroon, onze stemming en onze leerprestaties. Een tekort aan natuurlijk licht leidt uiteindelijk tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress en uiteindelijk zelfs tot depressie. Dit blijkt ook wel uit het feit dat veel Nederlanders gedurende de donkere wintermaanden te maken krijgen met de welbekende ‘winterdepressie’.

Verlichting met LED panelen

Bedrijven doen er goed aan stil te staan bij deze kennis en er iets mee te doen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld kiezen voor speciale LED panelen waarmee meer licht op kantoor kan worden gecreëerd. Deze schermen worden in het plafond of aan de muur bevestigd waarna ze kunnen worden voorzien van een gewenste afbeelding. Denk hierbij aan een plafondverbeelding met wolken of aan bijvoorbeeld een foto aanzicht van de stad. Deze panelen kennen over het algemeen een lichtopbrengst van 1600 LUX (met een kleurtemperatuur van 65000K) en dankzij de gebruikte technologie ontstaat er een uniforme en gelijkmatige verlichting.

Onderzoek naar de effecten

Uit onderzoek is al gebleken dat de panelen als een positieve afleiding met een kalmerend effect worden gezien: de stemming verbetert en het bioritme wordt gestimuleerd. De eerste resultaten van de Texas Tech University, dat onderzoek doet naar het effect van wolkenplafonds, duiden er ook op dat het kijken naar een voorstelling op LED panelen het brein op dezelfde stimuleert als een echte buitenomgeving.
In de toekomst zal er nog verder onderzoek nodig zijn om de effecten van de panelen op een wetenschappelijke manier aan te tonen. Het is in ieder geval al wel duidelijk dat de LED panelen een goede aanvulling vorming op de huidige verlichtingsmogelijkheden binnen het kantoor.