Veel mensen in Nederland beoefenen een sport om energieker te worden, meer conditie te krijgen en om heerlijk te ontspannen na een lange dag op school of op het werk. Dat sporten het meest ideaal is bij droog weer en bij aangename – niet te warme – temperaturen weten we allemaal. Dat deze omstandigheden in Nederland niet het hele jaar door zijn weten we ook. We zullen dus een manier moeten vinden om voldoende te bewegen of te sporten in koudere periodes zoals de herfst en de winter. Met de onderstaande tips gaat het je vast lukken om je goede conditie en dat energieke gevoel vast te houden in de herfst en winter!

Actief binnen bewegen

Wanneer het buiten koud is, is het aantrekkelijk om binnen sportactiviteiten – zoals zaalvoetbal – te ondernemen. Dat je niet per se naar een dure, vergelegen sportschool hoeft om een goede workout te doen is voor iedereen een uitkomst. Creëer zelf een eigen fitnessruimte door een springtouw, een trainingsbal en een set dumbells aan te schaffen. Doe hiermee dezelfde oefeningen als in de sportschool of ga op internet op zoek naar andere workout-schema’s.

Om jezelf extra te motiveren om in de herfst en winter door te gaan met sporten is het leuk om jezelf een cadeautje te gunnen. Laat bijvoorbeeld eens een sportshirt bedrukken bij Merchandising Concepts of schaf een compleet nieuwe sportoutfit aan.

Naast het creëren van een eigen fitnessruimte om bewust binnen te sporten zijn er nog andere binnenactiviteiten die je kunt doen om in de herfst en winter in beweging te blijven. Zo is de trap in huis een ideaal hulpmiddel om een intensieve workout te doen. Loop de trap op en af gedurende 20 minuten of ga 10 minuten steppen met de onderste traptrede. Wedden dat jouw conditie op peil blijft?

Ook huishoudelijk werk draagt bij aan voldoende beweging in de koudere herfst- en wintermaanden. Met stofzuigen verbrand je bijvoorbeeld al 90 calorieën. Daarnaast zijn ook de Wii Fit, Xbox Kinect en Playstation Move heerlijk om door spelen te bewegen!

Actief buiten sporten

Dat het kouder buiten is betekent niet dat je alleen maar binnen hoeft te sporten. Loop je bijvoorbeeld graag hard? Ga hier dan in de herfst en winter mee verder, maar tref wel de juiste voorzorgsmaatregelen.

De belangrijkste voorzorgsmaatregel die je kunt treffen is om diverse lagen sportkleding te dragen. Voor de eerste laag – die direct op de huid zit – kun je het beste sportkleding dragen die het lichaam op temperatuur houdt en het vocht afvoert. De tweede laag moet je lichaam ook warm houden en de derde laag moet je beschermen tegen wind, regen en zelfs tegen sneeuw.

Andere voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen zijn: kortere rondjes hardlopen, meer tijd besteden aan de warming-up en het dragen van een muts en handschoenen.