Uit onderzoek blijkt dat een te hoge cholesterolgehalte gevaarlijker is voor mannen dan voor vrouwen met middelbare leeftijd. Dit wordt aangetoond in een nieuwe studie onder veertig duizend Noorse mannen en vrouwen. De studie is in de Epidemiology gepubliceerd. De onderzoekers hebben gegevens van een provinciebreed onderzoek gebruikt dat in 1995 tot 1997 werd uitgevoerd in Noorwegen.

Cholesterol

Cholesterol is een essentieel bouwstof in ons lichaam die een grote rol speelt bij de productie van vitamine D. Echter, kan een te hoge cholesterolgehalte leiden tot hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct.
Nu blijkt uit het onderzoek dat mannen met een hoge cholesterolgehalte vaker kans hebben op een hartinfarct dan vrouwen met hetzelfde cholesterolgehalte, hoewel eerder anders werd gedacht.

Drie keer zoveel

De onderzoekers hadden in totaal ruim 23 duizend vrouwen en ruim 20 duizend mannen onderzocht. Na een tijdsbestek van twaalf jaar kregen 157 vrouwen en maar liefst 553 mannen een hartaanval.
Volgens Erik Madssen, van de Norwegian University of Science and Technology’s, ook wel NTNU, laten de resultaten blijken dat mannen met een hoog cholesterolgehalte op middelbare leeftijd kwetsbaarder zijn voor hartaanvallen dan vrouwen.
Het resultaat van het onderzoek zou daarom ook  suggereren dat mannen met een te hoge cholesterolgehalte beter moeten behandeld worden, zodat infarcten voorkomen kunnen worden, laat Madssen weten.