Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming en in nieuwbouwwoningen is het zelfs de standaard geworden. Niets voelt zo fijn aan als een warme vloer aan je blote voeten. Maar is vloerverwarming gezond? In dit blog gaan we hier nader op in.

Minder last van stofophoping

Een groot voordeel van vloerverwarming is dat je veel minder last hebt van stofophopingen. Dat komt doordat je geen radiatoren meer nodig hebt waarin stof zich snel op kan hopen. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je aan het begin van het stookseizoen de radiatoren aan deed en er vervolgens binnen de kortste keren overal stofpluimen lagen. Die komen dus uit de radiatoren.

Minder last van allergieën

Doordat je met vloerverwarming minder last van stof hebt, heb je ook een kleinere kans op allergische reacties. Vloerverwarming zorgt ervoor dat de warme lucht minder circuleert en er daardoor minder stoffen in de lucht komen die een allergische reactie kunnen triggeren.

Bovendien heb je met vloerverwarming geen vloerkleed meer nodig. En laat vloerkleden nou net een bron voor allergische reacties zijn. Dat komt doordat vloerkleden een magneet zijn voor pollen en huisstofmijt.

Betere luchtkwaliteit

Doordat vloerverwarming voor minder luchtcirculatie in huis zorgt, krijgen schimmels en pollen geen kans om zich door het huis te verspreiden. Daardoor verbetert de luchtkwaliteit in huis en dat komt je gezondheid ten goede.

Vloerverwarming is goed voor je spieren

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in huis. En die warmte is prettig voor je spieren. Een omgeving waar het aangenaam warm is zorgt immers voor ontspanning en daardoor voor minder spierspanning.

Welke vloer kun je het beste met vloerverwarming combineren?

In principe kun je de meeste vloersoorten met vloerverwarming combineren. Maar als we je een advies mogen geven, kies dan voor een houten vloer. Een houten vloer op vloerverwarming zorgt voor een natuurlijke en comfortabele ervaring voor je voeten. Daar kan geen andere vloersoort aan tippen.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je geen massief houten vloer met vloerverwarming combineert. Kies daarom voor een houten vloer in de vorm van lamelparket, oftewel een gelaagde vloer waarbij alleen de toplaag van massief hout is gemaakt.

Lamelparket reageert nauwelijks op schommelingen in de luchtvochtigheid of de temperatuur waardoor het zeer geschikt is om op vloerverwarming te leggen.

Qua legpatronen heb je met houten vloeren een enorme keuze. Je kunt voor een klassieke plankenvloer kiezen, een houten visgraat vloer of de Hongaarse punt. De mogelijkheden zijn divers, waardoor er altijd wel een legpatroon is dat aan jouw wensen voldoet.