Het doen van het huishouden is een hele klus. Zeker als je wat ouder bent, kan dit zwaar vallen. Op een gegeven moment wordt het lastig om het allemaal zelf te blijven doen. In dit geval heb je misschien recht op huishoudelijke zorg. Dit neemt je een hoop werk uit handen wanneer dit nodig is.

 

Huishouden gaat steeds moeizamer

Er komt een hoop kijken bij het doen van het huishouden. Poetsen, stofzuigen, opruimen, wassen, strijken, boodschappen doen, het is een fulltime baan. Zeker als je al wat ouder bent, kan het zijn dat dit steeds moeizamer gaat. Het kost te veel energie om dit nog allemaal goed te kunnen doen, wat resulteert in verslonzing van het huishouden. In dit geval kan het zijn dat je recht hebt op huishoudelijke hulp.

Schoon en leefbaar huis

Als je hulp nodig begint te krijgen, of dit nou van korte of lange duur is, moet je dit kunnen ontvangen. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de gemeente verplicht om mensen die hulp nodig hebben bij het huishouden te ondersteunen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld ouderen of gehandicapten. Ook mensen met psychische problemen vallen hieronder. Deze hulp in het huishouden is afgestemd op de behoeften van deze persoon. Het gaat er niet om dat er een vast aantal uren wordt geholpen, het gaat erom dat er resultaat is. In dit geval is dat resultaat een schoon en leefbaar huis. Als je deze hulp gaat aanvragen, kijkt de gemeente eerst wat je zelf kunt doen in het huishouden en hoeveel hulp je eventueel kunt krijgen van mensen om je heen. Voor dingen die je zelf niet kunt doen, krijg je aanvullende hulp.

Financiële vergoeding

Deze huishoudelijke zorg kan op verschillende manieren worden bekostigd. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een financiële vergoeding, bijvoorbeeld door middel van een persoonsgebonden budget. Een persoonsgebonden budget is een bedrag waarmee je zelf verpleging, verzorging, begeleiding en huishoudelijke zorg in kunt kopen. Je bepaalt dus zelf waar het bedrag naartoe gaat. Je kunt er ook voor kiezen om als particulier gebruik te maken van huishoudelijke hulp. Hier kun je voor kiezen als je bijvoorbeeld geen indicatie hebt.