Het verlies van gehoor is een akelige ontwikkeling. Soms ben je er mee geboren, maar verreweg de meeste mensen zullen dit in de loop van hun leven oplopen. Door harde muziek, of werken in lawaaierige omgevingen, loop je snel gehoorschade op. Maar hoe kan je dit het beste voorkomen?

Gebruik gehoorbescherming

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk je oren beschermen zodat het geluid niet eens binnen kan komen. Verlies van gehoor is dan gegarandeerd te ontwijken. Oordoppen werken tot op zekere hoogte. Maar omdat oordoppen in het oorkanaal geduwd worden, zal er toch wat geluid doorheen kunnen komen. Gehoorbescherming die over de oren gedragen wordt houdt het meeste geluid tegen. Schade aan gehoor voorkomen doe je dan ook het beste op deze manier. Zorg dat de gehele oorschelp onder de bescherming zit. 

Neem pauzes van de geluidsbron

Als je de mogelijkheid hebt om weg te lopen van de bron van het harde geluid, doe dit dan zo vaak mogelijk. Natuurlijk kan je niet altijd weg, als je bijvoorbeeld de DJ bent op een festival kan je niet voortdurend weglopen. Ook als je in constructie werkt zal je toch je werkzaamheden moeten uitvoeren met luide apparaten. Maar kun je af en toe een andere ruimte in met minder geluidsoverlast? Maak hier dan gebruik van. Schade aan gehoor voorkomen doe je zo het makkelijkst. 

Gebruik de 60/60 regel

De 60/60 regel is erg efficiënt in het voorkomen van ernstig verlies van gehoor. Dit betekent dat je niet langer dan 60 minuten naar geluid zal luisteren wat boven de 60% van het maximale volume van het apparaat zit. Door deze regel aan te houden kan je een hoop schade aan gehoor voorkomen. Vaak gaat het volume namelijk snel omhoog als er bijvoorbeeld gasten over de vloer komen, maar probeer eraan te denken dat de 60% van het maximale volume niet wordt overschreden. En als dit toch gebeurt, probeer je een timer aan te zetten voor een uur.