Ben jij ook zo verzot op koffie en begint voor jou de dag pas echt wanneer je je eerste Latte achter de kiezen hebt? Misschien heb je je dan ook wel eens afgevraagd hoe gezond al die koffie nou eigenlijk is!

En waarschijnlijk ben je niet de enige, want koffie is razend populair. Met een breed en gemakkelijk verkrijgbaar scala aan koffie, is de vraag op zijn plaats hoe gezond het nuttigen van koffie nu eigenlijk is.

Op zoek naar heerlijke koffieproducten? Kijk eens op Koffievergelijk.nl!

Wel, dat is een makkelijke vraag, maar deze vraag heeft helaas niet zo’n makkelijk antwoord. Ook onder wetenschappers lijkt er geen eenduidigheid te bestaan, maar de laatste tijd lijkt het er toch meer en meer op dat koffie in ieder geval aantoonbare gezondheidsvoordelen heeft (naast dus eventuele nadelen). In dit artikel bespreken we er drie significante of “zware” gezondheidsvoordelen. We hebben het hier dus nog over voordelen in de trant van: “koffie maakt je alerter” enzovoorts, maar over serieuze voordelen die de kans op hele nare ziektes verlagen!

Koffie helpt tegen Alzheimer

Onderzoekers zijn er steeds meer van overtuigd dat koffie helpt tegen Alzheimer. Oftewel: dat de kans op Alzheimer afneemt door het jarenlang drinken van koffie. En dan is het zo dat koffie met name een gunstig effect heeft vóór het ontstaan van de ziekte. Vooral een preventieve werking dus. Een interessant artikel dat er in meer detail op in gaat, kun je hier vinden.

Koffie helpt tegen Parkinson

Een andere nare ziekte. Prins Claus leed eraan. De ziekte is vooral bekend van de trillende armen en benen.

Zweedse onderzoekers hebben in 2014 vastgesteld dat een bepaald gen (GRIN2A) beschermend werkt. Wanneer dit nog eens gecombineerd wordt met een andere beschermende factor, te weten cafeïne (!), is het effect aanzienlijk en wordt de kans op Parkinson aanzienlijk verlaagd.

Koffie helpt tegen kanker

De relatie tussen koffie en kanker is in nevelen gehuld. Lange tijd is er geroepen dat kanker juist een veroorzaker was van koffie, maar dat lijkt heden ten dage toch onwaar te zijn.

Juist de laatste jaren is gebleken dat koffie juist een verlaagde kans op kanker met zich mee brengt. Zo hebben onderzoekers aangetoond dat 1 of 2 bakjes koffie per dag helpt tegen borstkanker. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de consumptie van koffie leidt tot een kleinere kans op het krijgen van darmkanker.

Maar let op: al deze bovenstaande effecten gelden wanneer men matig koffie drinks. Eén of twee bakjes koffie bijvoorbeeld. Bovendien: het verlaagt in de beste gevallen de kans. Het helpt zeker niet voorkomen of genezen. Het kan dan natuurlijk ook niet als alternatief voor medicatie dienen!