Ontspannen is enorm belangrijk voor je, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je niet regelmatig ontspant, raak je erg gestrest en dit heeft veel negatieve gevolgen voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om regelmatig te ontspannen, op welke manier dan ook.

Wat doet stress met je?

Stress is niet altijd negatief. Er is ook positieve stress. Denk bijvoorbeeld aan een deadline op je werk. Door een bepaald soort stress die je op dat moment hebt, krijg je energie die ervoor zorgt dat je goed presteert. Maar we hebben het in dit artikel over negatieve stress. Stress die al langdurig in je lichaam zit. Als je lichaam continu stresshormonen aanmaakt, raakt je lichaam van slag. Dit heeft veel vervelende gevolgen. Zo krijg je last van hartkloppingen, hoofdpijn, een snelle ademhaling, een slechte nachtrust en ga zo maar door. Ook kun je erg veel piekeren over alles. Als dit niet wordt opgelost, kan dit als gevolg hebben dat je immuunsysteem verzwakt, dat je een verhoogde bloeddruk krijgt en dat je een verhoogd risico hebt op een hartaanval. Psychisch gezien kan langdurige stress zorgen voor angsten, depressies of een burn-out.

Oorzaken stress

Er zijn over het algemeen drie dingen die mensen stress bezorgen. Omgevingsfactoren, zoals slaapgebrek, relationele problemen, lawaai enzovoorts en een te hoge werkdruk zijn twee dingen hiervan. Deze dingen zijn zeker aan te pakken. De derde factor is het hebben van negatieve emoties of een te hoge mentale inspanning. Dit is lastiger aan te pakken, omdat dit moeilijk is af te leren. Dit zit vaak in iemand zijn karakter. Toch is het belangrijk om deze zaken aan te pakken als jij veel last hebt van stress.

Hoe kun je ontspannen?

Genoeg redenen om regelmatig te ontspannen dus, om alle nare gevolgen van stress te voorkomen. Iedereen ontspant op zijn eigen manier. Zo kun je al ontspannen door met een goed boek op de bank te gaan zitten of door iets leuks op TV te kijken. Wil jij je hoofd echt even helemaal leegmaken? Dan helpt het voor jou misschien om te gaan sporten. Of om lichamelijk en geestelijk even helemaal tot rust te komen door bijvoorbeeld naar een wellness resort te gaan. Je kunt natuurlijk ook een eigen wellness thuis creëren door een sauna of een jacuzzi te kopen.