Het hebben van een gezond gebit is niet vanzelfsprekend. Zo kunnen sommige mensen noch zo goed hun tanden poetsen en suikers vermijden en alsnog rottende tanden en gaatjes krijgen. Sommige mensen hebben hier nou eenmaal meer aanleg voor. Maar zoals tandartspraktijk Schiedam mee eens is, zijn er wel een paar belangrijke redenen waarom een gezond gebit nou zo belangrijk is. Onze tanden zijn namelijk veel meer dan alleen maar een paar stukjes die mooi op elkaar moeten staan. Ze helpen ons met het vermalen van voedsel waardoor we energie krijgen en kunnen overleven. Gelukkig zijn er nog tal van andere redenen waarom een gezond gebit belangrijk is. 

Het behouden van je tanden

Onze tanden zijn dus een hulpmiddel voor het vermalen van eten. Zo kunnen we er mee kauwen waardoor de stukjes kleiner worden en makkelijker verteert kunnen worden. Daarbij helpen tanden ons ook met het praten en articuleren en geeft het ons gezicht een vorm. 

Het geven van een glimlach betekent tegenwoordig namelijk veel meer dan alleen maar een glimlach. Door een gezond gebit te hebben zal je deze veel sneller laten zien dan wanneer je een ongezond gebit hebt. Een glimlach kan namelijk bepaalde relaties beïnvloeden.

Het vermindert bepaalde ziektes

Wanneer we tandvleesaandoeningen hebben, kunnen de bacteriën uit onze mond in de bloedbaan terechtkomen. Het produceert dan een eiwit dat ervoor zorgt dat het bloed dikker wordt. Dit betekent dat er meer kans is op stolsels en dat het hart niet de voedingsstoffen en zuurstof krijgt die het nodig heeft, wat resulteert in een verhoogd risico op een hartaanval.

Een tandvleesontsteking kan ook een ontsteking van de bloedvaten veroorzaken, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen wordt geblokkeerd, wat kan leiden tot een mogelijke beroerte.

Nieuw onderzoek heeft ook aangetoond dat we meer kans hebben om diabetes te ontwikkelen als we tandvleesaandoeningen hebben. Daarbij kan de gezondheid van het gebit ook veel vertellen over de gezondheid van de persoon.

Het ziet er mooi uit

Het is bewezen dat een van de eerste punten waar een mens op let wanneer ze iemand nieuw leren kennen, de tanden is. Iemands tanden kunnen je namelijk veel vertellen over hoe de persoon is. Hierdoor worden mensen met mooie, verzorgde tanden sneller en vriendelijker geholpen dan iemand die dit niet heeft. Verzorgde tanden zien er namelijk mooier uit en is ook wat aangenamer. Wanneer je veel vuiligheid bij je tanden hebt of zelfs een ontsteking, zal je dit ook zeker merken in je ademlucht. Mensen vinden het dan onaangenaam om met je te praten.

Het kan heel veel pijn doen

Wanneer je jouw tanden niet goed verzorgt zal je dit niet alleen merken in de manier hoe ze eruitzien, maar ook merken aan de pijn die je ervan kan krijgen. Zo zijn er bepaalde ontstekingen en ziektes die je bij je tanden kan krijgen. Wanneer deze onverzorgd blijven, kan je heel veel pijn ervaren. Onze tanden bedekken namelijk onze zenuwen. Wanneer je tanden deze niet meer bedekken zullen je zenuwen open liggen en ga je pijn ervaren. Het goed onderhouden van je gebit zorgt dus ook voor minder pijn, zoals tandart Rotterdam dit aangeeft.