Nekpijn is één van de meest voorkomende chronische klachten bij volwassenen. Nekpijn kan veroorzaakt worden door slijtage, een verkeerde beweging of overbelasting. Wanneer je last hebt van nekpijn is het van groot belang om zo snel mogelijk een behandeling te starten. Een tijdige behandeling kan namelijk ernstige schade voorkomen.

Nekpijn komt bij iedereen wel eens voor, maar normaal gesproken gaat het na een aantal dagen vanzelf over. Het kan zijn dat je je nek overbelast hebt met dansen of sporten waardoor je wat spierpijn hebt. Maar als het niet na een paar dagen vanzelf over gaat is het goed om toch een arts te bezoeken. Want als er echt iets aan de hand is, is het belangrijk om zo snel mogelijk te starten met een behandeling om ernstige problemen te voorkomen.

Hoe ontstaat nekpijn?

Je nek bestaat uit spieren, gewrichten, ligamenten, tussenwervels, ruggenmerg en wervellichaampjes. Wanneer alles goed zit kun je makkelijk, vrij van pijn bewegen. Wanneer er ergens iets hapert kan het pijn opleveren. Er bestaan twee verschillende soorten nekpijn, namelijk de normale nekpijn en de nekpijn die uit kan stralen naar de arm.

Nekpijn is niet altijd te traceren

Het is belangrijk om de soort nekpijn te achterhalen om zo ook de juiste behandeling in te kunnen zetten. Vaak is een gewone nekpijn een stijve nek waarbij je merkt dat iets uit evenwicht is. Je kan hier lang last van hebben, maar dit is op een echo of röntgenfoto niet te zien. Dit betekent niet dat er niets aan de hand is, het is alleen niet te vinden. Een whiplash valt hier bijvoorbeeld ook onder. Er hoeft maar een kleine verschuiving te zijn waardoor je al erge last kunt hebben van je nek.

Tips bij nekklachten

  • Train je nekspieren zodat ze sterker worden
  • Laat je tijdig masseren
  • Kies een goed hoofdkussen
  • Ijskompressen kunnen helpen bij acute nekpijn
  • Bij aanhoudende nekpijn of een stijve nek is een warm pittenkussentje een aanrader
  • Wanneer je nekpijn langer aanhoudt is het belangrijk om een arts te bezoeken